• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци

10 души са обвиняеми за престъпната група за внос на отпадъци

/КРОСС/Прокуратурата с още подробности за схемата с боклука в Министерството на околната среда и водите. Обвинения по нея вече получиха шестима души, сред които заместник - ресорният министър Красимир Живков.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор обясни, че в качеството на обвиняеми са привлечени 10 лица. От тях 7 за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица.

На едно от лицата е повдигнато обвинение във вторично престъпление за управление на опасни отпадъци- Спрямо четирима от групата, наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализиран наказателен съд за определяне на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

За двама от участниците наблюдаващите прокурори ще искат домашен арест, а по отношение на един от участниците ще бъде определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1 милион лева.

В качеството на обвиняеми са привлечени още 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления като по отношение на тях са определени мерки за неотклонение парични гаранции, според тяхното семейно и имуществено положение.

В хода на извършените действия по разследването на над 40 адреса на територията на цялата страна са иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи, луксозни автомобили. От жилището, обитавано от обвиняемия А. Б. е намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която има изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни, от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева.

От жилище, обитавано от обниняеми П. Б., са намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор по дело, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпления.

Ангел Илиев, и.ф. ръководител на Специализираната прокуратура отбеляза, че съвместните действия с МВР и ДАНС са били проведени в пълен синхорн.

Извършени са претърсвания и изземвания в обекти в цялата страна. Установано е, че групата е извършила престъпления против околната среда, документни престъпления, данъчни престъпления с участие на лица от Министерството на околната среда и водите.

По досъдебното производство наблюдаващи прокурори са трима като прокурор Генка Брезашка е един от тях. По време на брифинга тя обясни, че групата е била създадена с користна цел с участието на длъжностни лица. Сред тях са зам.-министърът на околната среда Красимир Живков и директорът на РИОСВ-Плевен.

В хода на разследването е установено, че Живков е бил в изключително близки вазимоотношения с братя Бобокови. Той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братята, свързана с вноса на отпадъци от чужбина.

Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях. Установено е, че Живков, в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното положение, е оказвал натиск и въздействие върху подчинени на него длъжностни лица както от Министерство на околбоната среда и водите, така и на директорите на съответните РИОСВ със заплахи за уволнения и други въздействия. В случаите, в които не са били изпълнявани неговите разпореждания, е имало случаи на уволнения.

Установено е, че директорът на РИОСВ-Плевен не само не е осъществявал контрол, а под негово въздействие, съвместно с представители на търговските дружества, фиктивно са извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица, които в протоколите са отразявали неверни обстоятелства.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Пълен майтап...на гол г@з

Прокурорката, оправдала Цветан Цветанов за Апартаментгейт, получи награда от Иван Гешев 30.05.2020 Награда си спечели и обвинителката, която разплака от смях България с разкритието си за пръскачките като средство за дестабилизиране на държавата Управляващата върхушка в България отдавна ни е доказала, че не стъпва по земята. Не може, но и не иска. Затова реалността минава покрай тях без дори да я забележат. А тази реалност е животът на обикновените хора. Та тези, от реалността, искрено се развеселиха, като научиха как главният прокурор Иван Гешев е раздал сумати награди на хора с големи заслуги под негово мъдро ръководство в борбата с престъпниците и крадците. Наистина голям смях падна, но те са се научили да не го чуват. А когато го чуят знаят как да смразят усмивките на подигравчиите. Една от най-знаковите награди, които връчи вчера Инструментът на Господ е на прокурор Валентина Маджарова. Към настоящия момент тя е заместник-ръководител на Специализираната прокуратура. Та тази дама с едно изключително чувство на справедливост не пожела да образува разследване срещу бившия висш гербер Цветан Цветанов във връзка със скандала Апартаементгейт. И така му изпра имиджа. И това е станало още преди извънредното положение, но прокуратурата благоволи да ни го оповести едва преди няколко дни. Наградена е и прокурорката Евгения Станкова, която направо разплака от смях България със своето разкритие покрай арестите в IT фирмата ТАД Груп. Тази група показа колко е пробита защитата на личните ни данни в НАП. Та тази дама обвини в тероризъм програмисти фирмата, че чрез пръскачките за оросяване на зелените площи около Народното събрание са целели да дестабилизират цялата ни държава. А именно – като включват пръскачките точно, когато до парламента се доближават коли на премиера или на други високопоставени гости на Народното събрание. Наградени са и доста други служители на Министерството на вътрешните работи, на ДАНС, военна прокуратура. Поводът – за проявения висок професионализъм и разкриване на дела от голям интерес за обществото. Награда е заслужил и прокурор Ангел Кънев, който е наблюдаващ при претърсването конфискуването на уникалната колекция с антични тракийски артефакти на Васил Божков, за по-благозвучно, наречено изземване. Спечелили са си уважението на Гешев и служители от ДАНС, подслушващи служби и т.н , научаваме от съобщението на прокуратурата. Смехът обаче е за хората, извадили късмета да си нямат работа с българските правораздавателни, тоест кривораздавателни органи. У жертвите на произвола и самодейността им чувствата са съвсем други. Тези хора наистина не стъпват по земята. Ходи и чакай справедливост…

30.05.2020 17:11:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.