• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

МВР: През август са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотици

МВР: През август са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотици

/КРОСС/ "Създаването на звеното се явява отговор на завишените изисквания на обществото за подобряване противодействието на държавата срещу определен вид престъпления". Това съобщи на брифинг Илиян Рангелов, прокурор при Върховна касационна прокуратура относно работата на Специализираното междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България и МВР за подпомагане на разследването по досъдебни производства.

"Основната цел на звеното е подпомагане разследването по досъдебни производства, водени за престъпления, извършени от организирани престъпни групи или отделни лица, свързани с производството, преработването, придобиването, държането и разпространението на наркотични вещества, както и престъпленията, свързани с незаконно превеждане през границата на страната на отделни лица или група от хора да преминават или пребивават в страната в нарушение на закона", допълни Рангелов.

По думите му подпомагането в разследването ще се осъществява като звеното ще се съсредоточи в осигуряване на непосредствен контакт между основните оперативни служби при МВР и компетентните прокуратури.

"Това ще бъде с цел активизиране на оперативната дейност по този род дела, както и гарантиране законосъобразното провеждане на разследването по образувани вече досъдебни производства с основната цел да се гарантира събирането на достатъчно годни и убедителни доказателства за защита на обвинителната теза пред съда за разобличаване и осъждане на извършителите на посочените по-горе престъпления", обясни прокурорът.

"Звеното ще насочи дейността си, освен към подобряване на оперативната дейност и разследването на този вид престъпления, и към превантивната дейност", допълни той.

Рангелов посочи, че звеното е натоварено и с ежемесечната задача да съставя доклад, съдържащ статистически данни за анализирания едномесечен период, в който ще бъдат посочени конкретни статистически данни за проведени специализирани полицейски операции, резултата от тях, задържани лица и др.

"От първи до 25 август са проведени 401 специализирани полицейски операции. Задържаните лица са 612 и са разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотични вещества", заяви Димитър Кангалджиев, началник в отдел към ГДНП, във връзка със събраните данни на Специализираното междуведомствено звено между Прокуратурата на Република България и МВР, предаде репортер на БГНЕС.

Той обяви, че в Разград е разкрита лаборатория за производство на синтетични наркотици. По думите му това е най-голямата открита у нас. Той коментира, че лабораторията разполагала с огромна дестилационна система, прекурсори и др. "1000 литра е задържано количество прекурсори. На територията на страната цена на килограм метаамфетамин варира между 9-12 хиляди евро", поясни той.

"Процесите по изработване на тези вещества са били в начален стадий. Тези лица сме пресекли в точния момент", смята той.

Ангел Папалезов от ГДНП коментира данните, с които разполагат от началото на месец август до 25 август по отношение на незаконната миграция. "Проведените специализирани полицейски операции за противодействие на незаконна миграция са 502, задържаните незаконно пребиваващи граждани на трети страни са 3698", каза той и уточни, че задържани за такива тип престъпления лица са 406, и са образувани 220 досъдебни производства.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.