• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Бейрут отбеляза година от адския взрив с възпоменания за жертвите и протести

Бейрут отбеляза година от адския взрив с възпоменания за жертвите и протести

/КРОСС/ Навърши се една година от опустошителния взрив, разтърсил Бейрут на 4 август 2020 г. и сринал със земята няколко квартала. Жертвите бяха 200, а вълната се усети на 240 километра разстояние. Днес мястото на експлозията все още е зееща рана в сърцето на ливанската столица, а страната тъне в дълбока политическа и икономическа криза.

Ливан отбелязва първата годишнина от най-голямата неядрена експлозия в историята с възпоменания за жертвите и протести срещу буксуващото разследване на причините за взрива и продължаващата политическа и икономическа криза в страната. Няколко шествия тръгнаха от различни точки на Бейрут, за да се съберат на пристанището в 18 ч. - часа на експлозията.

Демонстранти хвърлят камъни на протест край парламента на Ливан. Снимка: Ройтерс

„Годината мина много бързо. Стори ме се като не повече от няколко дни са минали от експлозията. Времето е напълно спряло. Всеки ден е четвърти август. И всеки ден си спомням за взрива и случилото се в онзи ужасяващ ден", заяви местен жител.

А гражданка на Бейрут сподели:

„След експлозията районът е опустошен и опустял. Хората ги е страх да се върнат. А преди беше като Париж."

И днес се виждат последици от адския взрив в столицата на Ливан. Снимка ЕПА/БГНЕС

Цяла година ливанските политици не могат да постигнат съгласие за формиране на правителство, страната е и в дълбока икономическа криза - с режим на тока, недостиг на основни медикаменти и много жертви на пандемията, отбеляза президентът Мишел Аун.

„В момента Ливан преживява най-тежките си моменти - рекордна бедност, пандемията от ковид-19, недостиг на лекарства, бежанския натиск от Сирия. Няма съмнение, че Ливан се нуждае от всякаква помощ и подкрепа от международната общност", каза той.

На донорска конференция, на която е символичен домакин, френският президент Еманюел Макрон обеща 100 милиона евро помощ за Ливан, но само в замяна на бързи мерки от страна на управляващите.

„Продължавам да смятам, че кризата в Ливан не е плод на лош късмет или съдба, а на общи и индивидуални пропуски и грешки. Моделът на управление е пълен провал, а ливанската политическа система не прави нищо да го прекрати и да загърби личните си и партийни интереси в името на доброто на ливанския народ", каза Макрон.

И американският президент Джо Байдън обеща 100 млн. долара помощ за възстановяване на Ливан на виртуалната донорска конференция. Байдън призова ливанските власти да предприемат необходимите реформи в икономиката и за борба с корупцията в страната, за да се излезе по-бързо от кризата.

Папа Франциск също призова за конкретни жестове в помощ на Ливан, а не само думи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.