• 09 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.7947
  •  GBP / BGN 2.2977
  •  CHF / BGN 2.0172
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Даниел Лорер: Иска ми се да развием високотехнологично земеделие, биотехнологии и космическия сектор

Даниел Лорер: Иска ми се да развием високотехнологично земеделие, биотехнологии и космическия сектор

/КРОСС/ За да имаме икономически растеж, който остава в България, е важно да имаме умен бизнес, умна икономика. Това е сърцевината на иновациите. Трябва да започнем сега, за да можем да догоним нашите европейски партньори. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на първото издание на Годишния форум на Дарик за идеи „Стълбището". По думите му България много дълго време е игнорирала сферата на развойна дейност и сега трябва да се инвестира активно.

Страната ни е много силна в информационните технологии, имаме традиции и в автомобилния клъстър. „Много ми се иска да успеем да развием биотехнологиите, храните и земеделието, които отново се базират на наша традиция, но те трябва да бъдат вкарани на много по-високотехнологично ниво", посочи Лорер.

По думите му българската енергийна система страда от сериозни дефицити и извършвани сериозни нередности. Смяната на Борда на директорите на „Булгаргаз" е първа стъпка в битката за една по-справедлива енергийна система изобщо. Такава стъпка е и реформата в КЕВР, допълни Лорер.

Правителството, в макар и краткия си период на власт, реагира динамично според ситуацията и предприема необходимите мерки, заяви Лорер. Инфлацията у нас в голямата си част е привнесена, посочи министърът на иновациите и растежа. Държавният бюджет е с дефицит от 2,6% за 2022 г., ако се извадят КОВИД мерките, т.е. напълно влиза в рамките на Маастрихтските критерии. „Бюджет 2022 г. е бюджет на икономически растеж. Надяваме се той да е от 5%. В него има огромни пера за пътища, 30% увеличение на капиталовите разходи, предвидени за общините, 90 милиона за пристанищна инфраструктура, 60 милиона за жп инфраструктура, т.е. той отразява нашата вяра, че трябва да ес инвестира в България", посочи Лорер.

Няма опасност от неконтролируема инфлация, смята той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.