• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Лорер: Отговорът ще бъде общоевропейско „не" на икономическия шантаж

Лорер: Отговорът ще бъде общоевропейско „не" на икономическия шантаж

/КРОСС/ Газът в България бе спрян първи, защото нашите плащания бяха първи. Всеки един в Европа, чийто договор достигне до момент за плащане, ще бъде посрещнат от „Газпром" със същите условия и отговорът ще бъде общоевропейско „не" на икономическия шантаж. Никой няма да наруши санкциите, никой няма да плаща в рубли. Това каза вицепремиерът и министър на иновациите и растежа Даниел Лорер в „Събуди се" по Нова телевизия.

Той определи действията на Русия като икономически шантаж. „Действията на Путин искат да спрат българските фабрики, да спрат топлото вкъщи. Не можем да се делим на леви и десни, на русофили и русофоби, има място само за българи, които отговаряме заедно на заплахата, която има за нашата икономика. Това е позицията, която очаквахме от нашия президент. Вместо това ние чухме една позиция на страх, на разединение. Цялото българско общество очакваше много повече от своя президент", коментира Лорер.

Според вицепремиера няма да се стигне до предсрочни избори. По думите му в момента е важно да сме отговорна нация, която да премине през кризата и да излезе по-силна от нея. „Ние разбираме различните нужди на нашите партньори в коалицията и се съобразяваме с това. Сега е дошъл моментът, в който България трябва ясно да каже, че тя иска да подпомогне Украйна в борбата й с Путин, както целият ЕС. Аз съм убеден, че ще намерим правилата форма, за да продължим да работим, защото това е българският интерес. И от БСП осъзнават къде е националният интерес в момента и политическата мъдрост ще надделее. Всеки едни, който изложи на риск България в този момент по единичните си съображения, ще бъде наказан от българския избирател", заяви Лорер.

Той бе категоричен, че нито един от българските работодатели не иска „Газпром", не иска да се плаща газа с рубли и не иска шантаж от страна на Русия. „Преговорите с „Газпром" трябва да се случват не европейско ниво, както сме се договорили в Брюксел.

По думите му следващата бежанска вълна, която трябва да се очаква, е от Русия. „Вече успяхме да устроим у нас няколкостотин икономически бежанци от Русия, предимно инженери, висококвалифицирани, които разбират каква ще бъде икономическата катастрофа, която се задава там. През Турция ние успяхме да доведем част от тях у нас. Ние трябва да се подготвим организационно и законодателно за посрещане на сериозен брой бежанци и от Русия. Там се задава изключителна икономическа рецесия, която ще върне икономиката в 80-те, национализация, липса на средства, недостиг на храни", обясни Даниел Лорер.

Все още не се знае каква ще бъде цената на газа, заяви вицепремиерът.

Той отказа да коментира дали ще има повишение на минималната работна заплата с актуализацията на бюджета от 1 юли.

Таван на цените на стоките от първа необходимост по думите му е непазарна мярка и няма да бъде въведена. Намаляване на ДДС на стоките от първа необходимост е възможно, но това трябва да бъде направено така, че намалението да стигне до крайния потребител, подчерта Даниел Лорер.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не се и съмнявай. Имаш достатъчно изборни доказателства за факта, че повечето българи са дебили. Всеки несретник търси устат спасител на когото да прехвърли всичките си права, а той самият да иде да пие бира.Очаква се, макар и с известна съпротива, да приемем новото нормално, нямащо нищо общо с истинското нормално.

01.05.2022 08:19:35

Анонимен

Ще се оправдае определението, че българите са дебили ако приемат, че е икономически шантаж да купуваш стоката, която ти се предлага на по-ниска цена. Това обръща на 180 градуса всички стопански търгове и сделки и ще рече да подкрепяш корупцията, а не икономическата изгода.

30.04.2022 22:35:11

Неучуден

Още едно доказателство за антибългарското мислене и действие на тези случайни индивиди... Много е нисък критерия за интелигентност на Козякчиите при избор на техни хора начело...временно...за кратко...на България

30.04.2022 17:28:33

Анонимен

Зачетох се по-внимателно и с удивление открих, че Путин е виновен за всичко. Нищо че срещу Русия вече повече от десет години се въвеждат всякакви санкции. Нищо че над 8 години колективният запад не иска да преговаря за безопасността на Русия. Вие, тъпи парчета, провокирате с цялото си поведение и риторика, а после се оплаквате от резултата, разчитайки на колективно европейско решение. Възниква въпросът: вие, като правителство, администрация, парламент, за какво сте ни че да ви плащаме заплати при положение, че всички решения ги взема някой друг, вие сте яростно солидарни.

30.04.2022 14:07:59

Анонимен

Да не пропуснете след като кажете едно дружно не, да си събуете гащите, да се наведете и да се хванете за палците. Дебили, вие изобщо представяте ли си какво ще стане ако руснаците, с цената на намалени постъпления, спрат доставките на газ за Европа. Всичките доставки. Имай предвид, че руснаците вече пожертваха ( вероятно временно) Северен поток-2, т.е. готови са на икономически загуба с цел стратегически преимущества. Европа вече е в кома, а след подобен ход на руснаците ще се вмирише за един месец. И тогава вече няма да сте толкова задружни.Всеки ще се спасява поединично.

30.04.2022 14:02:45

PUTIN

Ако някой иска да се намеси в ситуацията в Украйна отвън и създава стратегическа заплаха, ударите ще бъдат светкавични. Всички решения за мълниеносни удари в случай на заплаха за стратегическата сигурност на Руската федерация са взети.

30.04.2022 11:44:17

Анонимен

За тези, които мислят, че Петков, Василев и Лорер са тъпи: Не са! Ние сме! Защото: – Те разполагат и усвояват държавния бюджет, тоест парите на всички българи. Само Лорер разпределя около 9 милиарда лева. – Спират газа от Русия, защото има комисионни от Чичо Сам за добрия евроатлантически газ, който пак идва от Русия, но е благословен от евроатлантическите ценности, със съответната надценка и комисионна, разбира се. – Назначили са си родата и приятели до девето коляно на държавната трапеза, корупцията върви по план, петилетката на ГЕРБ ще я направят само в рамките на половин година. – Те знаят, че ние знаем какви са и вече не се крият. Изпълняват заповедите на Посолството /при Лорер е и едно друго място/, за което не се съмнявайте, са добре платени. -Пускат укробежанците, защото така са им казали от Посолството, което има план за тях на българска земя. Ние стоим и пишем във фейсбук. Е, кои са излъганите камилчета!?! Елена Гунчева https://t.me/elenaguncheva

30.04.2022 11:24:43

Анонимен

Според мен няма никакво морално, разумно, интелектуално, културно, прагматично, политическо и човешко оправдание да се подкрепя Украйна в този конфликт, започнат от нея под американски претекст за домашно насилие и американска цинична геополитическа прагматичност. Хората с ума си, които не вземат пари по американски линии, европейски програми и държавно финансиране, са с Русия. То е очевидно. Има и такива, които подкрепят Украйна от формена глупост, евтино самолюбие и сантименталност. Карат я по спомени от 80-е и стоят в това предвидимо клише, което е обида за ума. Чудовището днес е САЩ и нелепата му друсана, криминална халтура от Киев. Мутри в буквалния смисъл на думата. Треторазрядни нацисти от източен обряд. Общо взето животни с претенции. Това виждам в клиповете им от „съпротивата“ и нашествието им в Донбас. В Украйна властта е криминал преди Янукович. Това не е държава, а разбойнически стан. Да късаш ризи за тези престъпници, корумпета, международни инфантилни рекетьори ала Грета Тунберг и т.н. е не просто форма на дебилизъм, а и престъпление в съучастие по всички морални, етични и прочие кодекси.

30.04.2022 11:16:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.