• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Александър Дунчев: Няма контрол на лова в България

Александър Дунчев: Няма контрол на лова в България

/КРОСС/ "Няма контрол в лова в България", заяви бившият шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев по БНР.

Той провокира недоволство, като написа в социалните мрежи: "Съгласни ли сте служебният кабинет на Радев да разреши ежегодно 2 млн. лв. от вашите данъци да се ползват за държавен контрол върху ловците, дали практикуват коректно любимото си хоби, защото досега тези разходи се заплащаха лично от ловците като такса в Агенцията по горите?".

"По Закона за лова и опазването на дивеча ловните субекти в България ползват дивеча като публичен ресурс и териториите, върху които той се движи, като заплащат една или друга форма на такса към държавата. Законът за лова и конкурси определят тази такса", обясни Дунчев.

Таксите на ловните дружинки са 10-20 пъти по-ниски от тези на юридическите лица и са символични, посочи депутатът. По думите му 70% от тези такси, които на година са около 10-15 млн. лв., се използват от ловните дружинки да разселват дивеча, да се грижат за него, за да могат после да го ползват чрез отстрел.

"30% досега са се превеждали в Агенцията по горите, защото все пак агенцията трябва да администрира и контролира целия този процес", добави той и заяви категорично, че без държавен контрол няма как да стане.

"Това предложение, което не е лошо само по себе си - има някаква идея, но се прокарва чрез промяна на правилника за прилагането на Закона за лова и опазването на дивеча, което почти никой не следи. Качено е на сайта на Министерство на земеделието, но ако не бяха хора, които плащат данъци и искат данъците им да се използват за смислени неща, нямаше да разберем", коментира Дунчев.

Според председателя на Националния ловно-рибарски съюз Васил Василев в последните 10 години правилникът не съответства на нормата в Закона за лова: "Това е причината, по която ние настояваме от толкова години - да бъде направена промяна в правилника".

Вноската за стопанисване на дивеча е целева и е определена през 2008 г., посочи Василев и добави:

"Към момента на въвеждане на тази вноска държавата, в лицето на ИА по горите, отговаряше за непосредствената охрана на дивеча чрез назначени ловни надзиратели. По тази причина 30% от тази вноска постъпваха в бюджета на Агенцията по горите. Когато се направи горската реформа през 2011 г. тази норма беше изменена и държавата извършва контрол по опазването, но това вече не съответства на нормата на закона. Ако трябва да бъде приложен законът в цялост, тази норма трябва да остане в ловните сдружения".

За 2022 г. годишната вноска е в размер на 80 лв., а за 2023 г. - ще бъде 90 лв.

"Спорът е 30% от тази вноска трябва ли да постъпят в бюджета и да се изразходват за дейности, които не попадат в обхвата на закона или трябва да останат и да бъдат изразходвани за това, което законът е оказал", обясни Василев.

Според Александър Дунчев тези пари трябва да отидат в Агенцията по горите, защото тя е отговорна за планирането на лова в България и контрола върху всички ловни субекти. Бюджетът на агенцията е недостатъчен, добави той и каза: "В момента нямаме ресурс да платим на хората, за да пазят гората".

Василев обаче отбеляза, че ловците плащат още 2 вида такси, които годишно генерират сума от над 5 млн. лв.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.