• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Отслужиха панахида за загиналите в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч

Отслужиха панахида за загиналите в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч

/КРОСС/ Панихида за загиналите в бившия концлагер "Слънчев бряг" край Ловеч бе отслужена на Черешова задушница, съобщават от общинската администрация.

Инициативата е на кмета на Ловеч Корнелия Маринова, тъй като жертвите нямат свой гроб, а и тази пролет заради пандемията не се е състояло традиционното възпоменателно шествие-поклонение.

Днешното събитие е преминало при спазване на санитарните мерки с ограничен брой участници, но е излъчвано на живо във фейсбук профилите на общината, допълват от администрацията.

Панихидата е отслужил отец Петър от село Малиново.

Присъствали са кметът на Ловеч Корнелия Маринова, местни политици, общински съветници, граждани, хора на изкуството. Всички с едноминутно мълчание са почели паметта на жертвите.

"Слънчев бряг" (1959 -1962) е бил лагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП. Намира се в каменна кариера край Ловеч. Той е секретен обект и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 151 лагерници, но за много други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на близките, а със секретни указания са извозвани до затвора "Белене" на Дунав, където тленните останки са заравяни на пустеещия остров "Предела" до големия остров "Персин", посочват още от пресцентъра на Община Ловеч.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

тия няколко фашиста да го духат

07.06.2020 00:46:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.