• 17 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8303
 •  GBP / BGN 2.3227
 •  CHF / BGN 2.0514
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

Амоняк във въздуха: Вече близо месец обгазяват Ловеч

Амоняк във въздуха: Вече близо месец обгазяват Ловеч

/КРОСС/  Нива на амоняк над допустимите в атмосферата вече близо месец обгазяват Ловеч. Причината са аварии в местно предприятие. Издадени са заповеди за временно спиране на дейността, но собственикът отказва.

Първото осезаемо обгазяване е усетено още в началото на май. После случаите на завишена концентрация на амоняк във въздуха зачестяват.

То дразни носа, очите, моя зет постоянно му люти на очите, казва местната жителка Милена Иванова.

Властите са сигнализирани. В резултат е свикана  междуведомствена комисия, която да извърши замервания. Междувременно на 19 и 25 май нивата на амоняк във въздуха скачат драстично.

Причината е в 40-годишен хладилен склад за съхранение на зеленчуци.

При направената проверка от Държавната агенция за технически и метрологичен надзор, технически преглед не е бил извършван от 2016 г. на тези инсталации и към момента реално те не са сертифицирани, че са технически изправни. Всичко това създаде огромно напрежение и риск пред живота и здравето на хората, казва кметът на община Ловеч Корнелия Маринова.

Само за месец са издадени четири заповеди за спиране на дейността на предприятието, с които изпълнителният директор не се съобразява. Вместо това обжалва.

Всичко, което е на книга като авариен план, а там точно това е записано, следва да бъде изпълнено, защото хората няма да бъдат заложници на една амортизирана система и на търговския интерес на някой, казва кметът на Ловеч.

Освен това съм убеден, че съм предприел всички необходими мерки за да бъдат отменени от самия технически надзор заповедите. Имам договор, фактура и платен аванс за ремонт на критични участъци от инсталацията, казва Андрей Тенев, изпълнителен директор на предприятието в Ловеч.

Заради невъзможността за справяне с проблема местната власт е сезирала прокуратурата. Потърсено е съдействие и от ресорните министри.

Резултатите от предприетите тридневни замервания трябва да са готови този вторник. От ръководството на предприятието уверяват, че започват ремонт, но без източване на амоняка.

Да се отстрани повредата, никой не иска да се затваря. Да не мирише, да не ни дразни. Иначе да си работи, що не. То толкоз малко предприятия има - нека си работи, казва местната жителка Диляна Димитрова.

Хладилният склад е в близост до училище, ясла и детска градина. Заетите в него са 18 души.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.