• 22 Юни 2021 |
 •  USD / BGN 1.6444
 •  GBP / BGN 2.2859
 •  CHF / BGN 1.7873
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 30°C

Адвокат Мария Шаркова: Има едно оглушително мълчание по темата с трансплантациите

Адвокат Мария Шаркова: Има едно оглушително мълчание по темата с трансплантациите

/КРОСС/ „ Плоскостта на човечността е може и единствената вярна и работеща плоскост, която може да доведе до това да се променят нещата в България, която е на последно място по донорски ситуации в ЕС и по трансплантации", коментира пред БНР филмовият режисьор Стефан Командарев, разкритията на служебния минисър на здравеопазването за незаконни трансплантации в болница "Лозенец". Режисьорът снима документален филм за транплантациите и донорството от година насам.

Междувремнно стана ясно, след като от БНР отправи официално запитване до Агенцията по вписванията, че е спряно вписването на новото ръководство на болница "Лозенец.

В официален отговор от страна на Агенция по вписванията се казва:

По партидата на Многопрофилна болница за активно лечение Лозенец, с ЕИК 205967328 е постъпило определение на Софийски градски съд от 07.06.2021 , с което се спира регистърното производство за вписване на промени по партидата на МБАЛ Лозенец. Това определение на СГС е видимо в партидата на МБАЛ Лозенец в Търговския регистър, тъй като той е публичен по своята същност. Следвайки горното отбелязваме, че длъжностни лица по регистрация не са се произнасяли във връзка с вписване/отказ от вписване на каквито и да било обстоятелства по партидата на МБАЛ Лозенец, тъй като Софийски градски съд е спрял тази възможност. Определението на СГС е образувано по молба на бившия вече директор на болница „Лозенец" проф. Любомир Спасов, става ясно още от отговора на Агенцията по вписването.

Стефан Командарев Снимка: БГНЕС
Стефан Командарев Снимка: БГНЕС

„Към момента за трансплантация чакат 1041 български граждани и тъжната перспектива за тях е, че една огромна част са обречени да не дочакат животоспасяващата операция. А крехкото доверие в тази дейност, градено от честни лекари, медици и пациентски организации се съсипва със подобна информация, която излиза в публичното пространство", посочи още в „Хоризонт до обед" Командарев.

„Ако подобно нещо наистина се е случило, то трябваше да се поднесе по категоричен начин от държавата, от който да се види, че тя е безкомпромисна към подобни неща с цел обаче и да се запази доверието към трансплантациите и донорството", заяви режисьорът.

И пациентските организации реагираха в позиция, разпространена до БНР, в която се посочва, че бездействие на държавата е позволило пререждането на чакащите в листите, оповестено от здравния министър Стойчо Кацаров. В писмото си от "Заедно с теб" изтъкват също, че нито Министерството на здравеопазването, нито службите са предприели нужните действия, въпреки че през годините е имало сигнали. От организацията дават и пример, с последния сигнал, постъпил при тях - за заведени дела от български граждани с онкологични заболявания, подведени за лечение със стволови клетки в Израел, коeто така и не са e състояло.

„Всичко това трябва да е в полезрението на Изпълнителна агенция Медицински надзор и на Министерство на здравеопазването", заяви пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Те трябваше да бъдат активната страна в подобна ситуация. Още повече, че става дума за двуцифрени случаи на тези скандални трансплантации, затова е нормално да се съмняваме кога се предприети някакви действия от тяхна страна.

Разбира се , че има някакво досъдебно производство, нямам представа, защото има едно оглушително мълчание по темата. Затова единственият начин, за да се възвърне доверието на хората е да се демонстрира непоколебимо несъгласие с подобни практики", каза още адвокат Шаркова.

По думите й, във връзка с изнесени данни за пререждане на листата от чакащи от висш административен служител за трансплантация на черен дроб, това не е възможно да е станало без знанието на ИАМН.

"Има отговорни конкретни лица за това пререждане и трябва да научим техните имена, вместо да се разпространява името на реципиента, който е все пак тежко болно лице. Има специална наредба, която определя реда за тези реципиенти. Това става по конкретни, ясни и обективни критерии, като изрично в тази наредба е посочено, че реципиентът се определя от ИАМН, която от своя страна уведомява болницата, ангажирана с бъдещата трансплантация", заяви адвокат още Шаркова.

Според адвокат Шаркова държавата трябва да носи отговорност за нарушенията, изнесени от служебния министър на здравеопазването за трансплантациите в болница "Лозенец".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Поредната издънка!

Последните седмици са наситени с осветяването на купищата, меко казано, нарушения на ГЕРБ във всевъзможни сектори. Макар гафът да бе предизвестен, без съмнение поредната голяма издънка на правителството Борисово е катастрофата с плана за възстановяване. Какво с думи прости означава този план? Става въпрос за пускане в действие на фонд от 800 милиарда евро, от които на България се полагат безвъзмездно 6,217 милиарда евро (близо 12,160 милиарда лева). Това са пари, които ни дават за справяне с последствията от кризата, предизвикана от КОВИД-19. В какво се състои издънката? През следващите седмици държавите, които са готови със своите планове, ще започнат да получават пари. Докато ние, заради калпавата работа по плана на последното правителство на Баце, изпуснахме първите КОВИД-субсидии. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви, че тези, които са готови с плановете си (иде реч за 23 държави) и бъдат одобрени, ще получат много бързо до 13 на сто авансови плащания от средствата, които им се полагат. У нас по този план имаше доста недоволство, което започна още при неговото представяне през октомври миналата година от бившия вицепремиер Томислав Дончев. Оказа се (колко неочаквано!), че хората на Бойко бяха определили най-големият дял от тези пари да се изхарчи за саниране. Последва театър с обновяване на плана, което си беше просто поразместване на парите и щипка иновации, колкото да замажат култа към санирането - една от касичките на ГЕРБ. Да не забравяме цирковете на Борисов, който направи всичко възможно да не отиде в парламента, за да представи този толкова важен документ, чийто смисъл не е просто да се усвоят едни големи пари, както го разбират ГЕРБ. Пък и в крайна сметка планът се оказа чернова, нещо нахвърляно, та сегашното правителство го преработва на педал. Звучат успокоителни гласове, че не всичко е изгубено. Е, не е, но изпускаме бързия влак в момент на криза, когато се оказа, че ГЕРБ са успели да похарчат голяма част от бюджетните средства за различните сектори, резервните пари на държавата са на предела, а нови непредвидени разходи чукат на вратата всеки ден. Дето се вика, бюджетът е продънен, а не е ясно дали след поредните за годината парламентарни избори ще бъде съставено правителство, което да предложи актуализация, която е крайно наложителна. Но тази мина също ГЕРБ я заложиха. .............автор:Мая Йовановска

13.06.2021 15:43:08

И ТВ Евроком не мълчи !

Сашо Диков: Идиотията на Борисов лъсна чрез онова, което се случва в болница “Лозенец” 11.06.2021 “Идиотията на Борисов лъсна чрез онова, което се случва в болница “Лозенец”, заяви в предаването “Делници” водещият на “ЕвроДикоф” Сашо Диков. Диков изрази силното си възмущение от разкритията в правителствена болница. Той даде множество примери за това, което се случва на територията лечебното заведение. “На всичко отгоре финансовият мениджър Леви потвърждава тази чудовищна далавера” ,обясни още водещият. Той беше категоричен, че трябва да има наказани по случаите там.

13.06.2021 15:14:54

Доцент Спасков

Доц. Спасков: Случаят „Лозенец” по света се нарича търговия на органи 10.06.2021 „Тогава всичко минаваше през много инстанции. Винаги съм защитавал тезата, че при трансплантациите, заради много инстанции, са невъзможни такъв тип явления. Няма как тези дейности да са продължавали толкова дълго време без знанието на тези инстанции. Най-вероятно нещо се е премълчавало на всички равнища“, заяви доц. Спасков. Според информацията, изнесена от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в периода от 2019 г. до края на април 2021 г. в болница „Лозенец” са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори – донорите били племенници от Украйна и Молдова, а рецепиентите „чичовци” от Оман, Израел и други държави. Роднинска връзка между тях не е имало. Когато се прави престъпление никой, който прави престъплението не дава точна информация за него, подчерта Спасков. Той е убеден, че е имало начин нарушенията да се предотвратят. След извършване на действията има крачки да се провери дали нещо е правилно и ако не е правилно да не се повтаря, а тук става дума за нещо, което се е повтаряло, многократно, коментира още бившият директор на „Пирогов“. По повод блокираните промени в ръководствата на болниците „Лозенец” и „Александровска”, доц. Спасков няма логично обяснение. Безкрайно изненадан съм, че Агенцията по вписванията може да бави вписвания. Нейната функция по-скоро е регистрационна и недопускаща нарушения при регистрацията. Ако документите са редовни, нямам никакви обяснения защо се бавят тези вписвания, каза още той. На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. На следващия ден той назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс. В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на „Лозенец“ да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства. „Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването. На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Кацаров остро разкритикува и действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Д-р Кацаров е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, тогава ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията.

10.06.2021 19:43:36

Слави Трифонов

Нещо не е наред с медиите. То отдавна не е наред, все пак сме на 112-о място по свобода на словото, но ме изумява фактът, че медиите продължават да се държат неадекватно на фона на новата реалност. Миналата седмица служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи ужасяващи разкрития за болница “Лозенец”, която доскоро беше правителствена болница под шапката на Министерски съвет. Според изнесените публично данни, в болницата са се извършвали трансплантации от живи донори, които будят съмнения за брутална черна търговия на органи. “Племенници” от Украйна и Молдова са дарявали бъбреци на своите “чичовци” от Индия, Оман, Германия, Израел. И това е ставало със съдействието или бездействието на държавата в лицето на изпълнителната власт и службите. Въобще дали може да си го представите това? Аз лично не мога. Всичко това прилича на някакъв игрален филм за мафиоти или пък на документален филм за някоя страна от Третия свят. Но то не е филм. Не е и нещо, което се е случило в Пакистан. То е нещо, което касае страна член на Европейския съюз. И какво правят медиите в България? Правят журналистическо разследване по случая, търсят замесените, търсят донорите, търсят истината за болницата? Нищо подобно. Занимават се с пенсионирането на иначе толкова симпатичния проф. Тодор Кантарджиев. Там е техният фокус в сектор “здравеопазване”, там се раздават медиите. Другото е тема “табу”. Служебният министър на културата проф. Минеков също направи скандални разкрития за колосални злоупотреби с публичните средства, за милиони левове, които някакси са изчезнали. Апропо, стана ясно и за още едно “изчезване” – още през 2009 г. 16-ия и 17-ия етаж на административната сграда на НДК документално са се отделили и “изчезнали” от НДК, за да станат офиси на ГЕРБ и да нямат нищо общо с НДК. Само да припомня, че правителството на Бойко Борисов взе решение партията на Бойко Борисов да не плаща никакъв наем за ползването на тези два етажа и така тя да спести стотици хиляди левове. Министър Минеков направи и други разкрития – за дълга от 86.5 млн.лв. на НДК, за легитимирането на колекцията на Васил Божков от предишната власт, за ролята на Вежди Рашидов, за някои дарове към Петьо Блъсков… И какво правят медиите? Правят журналистически разследвания по разкритията? Търсят истината? Нищо подобно. Фокусът пак е на друго място. И той е в умишлено създадения скандал по оста Кошлуков-Минеков. Скандал, раздут от самия генерален директор на БНТ. Емил Кошлуков, вместо да изпраща писма на международни институции и на послушната СЕМ, за да се прави на репресиран, да отговори защо обществената телевизия прекъсна програмата си, за да предава брифинг на партия ГЕРБ. И най-вече – като генерален директор да направи така, че националната телевизия да заработи в полза на обществения интерес – да търси истината за това, което се е случвало и случва в държавата и да информира адекватно българските граждани. И понеже знам, че няма да го направи, той просто трябва да се махне от БНТ. Това са само два примера за това как медиите не се фокусират върху истински важните теми. Защо това е така? Един от отговорите е, че през последните няколко години въпросните медии съучастваха в чудовищните деяния на властта. Независимо дали пряко или чрез мълчанието и послушанието си. Но съучастваха. А кога медиите ще възвърнат свободата си – това си зависи най-вече от тях. От друга страна съм уверен, че България най-после ще има политици, които няма да пречат на медиите да са свободни.

09.06.2021 17:16:25

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.