• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ще видим ли нов шампион на България - какво показват цифрите?

Ще видим ли нов шампион на България - какво показват цифрите?

/КРОСС/ Вече изминаха 10 кръга от сезон 2018/2019 на родната Първа лига по футбол. За момента се оформят три тима, които ще спорят за титлата в първенството. Голямата амбиция на два от тях е да прекъснат шампионската серия на Лудогорец, която вече продължава 7 години. Откакто разградчани пробиха в елита, не познават какво е да завършиш на друга позиция, различна от първата. През този сезон обаче шампионатът изглежда доста по-оспорван. Дали това означава, че ще видим нов шампион, все още не е ясно, но можем да анализираме ситуацията. Ще разгледаме класирането на водещите три тима след първите 10 кръга през всеки един шампионски сезон на Лудогорец.

Преди да преминем към анализа, нека видим как е оформен топ 3 на класирането в Първа лига през настоящия сезон 2018/2019. Там са отборите на Лудогорец, ЦСКА и Левски, за които оценките на Winbet са да финишират на първите 3 места и в крайното подреждане. След 10 изиграни мача лидер е Левски, който има 25 пункта в актива си. Лудогорец е втори с 23 точки, а ЦСКА има 22 точки и се нарежда на третата позиция.

Първите 2 сезона

Сезон 2011/2012 бе първи за Лудогорец в елита на родния футбол. В битката за титлата бяха два тима - този на разградчани и ЦСКА. След първите 10 кръга в шампионата двата отбора оглавяваха таблицата с по 25 точки. Левски пък бе на 4 място с 21 пункта. В края на сезона трите тима оглавиха класирането, но Лудогорец бе лидер и стана шампион с една точка преднина над "червените", която бе спечелена с победа над тях в последния кръг на първенството.

През сезон 2012/2013 Лудогорец отново беше замесен в борбата за титлата. След първите 10 кръга "орлите" отново имаха 25 точки в сметката си и поделяха първото място. Този път обаче със същия точков актив беше Левски. "Сините" бяха и основен претендент за титлата през тази кампания. Някои оператори като Betfair дори даваха най-добри шансове именно на Левски да стане шампион, но това не се случи. Междувременно ЦСКА тръгна слабо и имаше 18 точки в първите 10 кръга. Накрая на сезона Лудогорец завърши първи с актив от 72 точки, а само една зад тях бе Левски. Разочарованието за "сините" беше голямо, понеже в последния кръг записаха реми у дома срещу Славия и по този начин загубиха титлата. ЦСКА пък завърши на трета позиция с актив от 63 пункта.

Последваха 3 сезона, изпълнени с промени

Сезон 2013/2014 постави началото на промените в регламента на най-високото ниво на футбола в България. Отборите бяха намалени от 16 на 14, а целта беше да се засили конкуренцията. Що се отнася до първите 10 кръга, след тях Лудогорец за първи път бе едноличен лидер, като тимът беше спечелил 24 точки. ЦСКА имаше 17 пункта, а Левски беше събрал 15 точки. Накрая на сезона нямаше изненади и разградчани спечелиха третия си трофей, като завършиха с 12 точки преднина пред втория ЦСКА. Левски пък остана на 5 позиция.

Сезон 2014/2015 отново донесе промени, след като тимовете в лигата бяха намалени с още два. За първи път откакто Лудогорец играе в елита, тимът тръгна зле през кампанията. След първите си 10 мача разградчани имаха 18 точки и изоставаха на 5 от лидера ЦСКА. Левски пък беше трети с 19 пункта. В течение на сезона обаче нещата се обърнаха и накрая Лудогорец завърши с убедителна преднина от нови 12 точки пред втория в класирането, който този път беше Берое. ЦСКА се свлече до 5-та позиция, а Левски завърши седми.

Следващата кампания беше малко по-различна от останалите. В нея не участваше ЦСКА, след като тимът трябваше да преустанови участието си и да започна от по-долните нива. Основните фаворити в лигата се очертаха още след първите 10 кръга, когато Лудогорец и Левски бяха на върха, разделяни от една точка в полза на разградчани. В крайна сметка Лудогорец спечели нова титла, а Левски остана втори, но разликата помежду им в края на кампанията бе 14 точки.

Сезоните с новия формат в Първа лига

От сезон 2016/2017 елитният ни футбол придоби нов формат, в който 14 тима участваха в редовен сезон, след което се разделяха на три групи. Настоящият сезон на кампанията също се провежда в този формат. Въпреки това спортните анализатори от Nostrabet отбелязват, че той може да се окаже и последен, понеже форматът има доста негативи и голяма част от футболните хора у нас желаят неговата промяна. В крайна сметка договорът за провеждането му изтича след края на настоящия сезон и има вероятност той да не бъде продължен. До края му остават още доста мачове, така че може да разгледате всеки един ефбет бонус код за спортни залози, докато следите случващото се в лигата.

През тази кампания ЦСКА се завърна в елита на родния футбол и отново беше сред основните претенденти за титлата. След края на десетия кръг, Левски бе лидер с 24 точки, Лудогорец го следваше с 22, а ЦСКА имаше 18 пункта. В края на сезона трите тима оформиха тройката, но Лудогорец отново беше лидер и спечели титлата с рекордна до момента преднина пред втория ЦСКА от 16 точки. Левски завърши трети.

 

Остана да разгледаме и последния пълен сезон. През миналата кампания първите 10 кръга бяха най-силни за ЦСКА, който стартира с 25 точки, а Лудогорец имаше 1 по-малко. Левски бе 4-ти с 18 пункта. В края на сезона разградчани завършиха първи, със 7 точки повече от втория ЦСКА, а Левски се поздрави с третата позиция.

Изводите

В представените статистически данни ясно се вижда тенденцията Лудогорец винаги да е в битката за първото място след първите 10 кръга. Изключение прави единствено сезон 2014/2015, когато разградчани изостават с 5 точки от върха, но в крайна сметка кампанията им протича благоприятно за тях. Много често Лудогорец засилва присъствието си в Първа лига след края на годината. Затова и Bet365 отново дава най-добри шансове за титла на "орлите" през този сезон. До голяма степен, по-силният втори полусезон се дължи и на участието на отбора в Европа. Разградчани често обръщат повече внимание на мачовете си от Лига Европа или Шампионска лига, а родното първенство остава на заден план допреди последните няколко месеца, в които тимът вдига оборотите и натрупва нужните точки за титлата.

ЦСКА и Левски винаги са били основните конкуренти на Лудогорец за титлата, но така и не са успявали да попречат на тима да вдигне трофея. През този сезон конкуренцията отново е налице. Въпреки това не можем да сме сигурни дали някой измежду ЦСКА и Левски ще успее да спре Лудогорец. Историята ясно показва, че дори да стартират по-слабо, разградчани успяват да наваксат. Двата софийски гранда нямат ангажименти в европейските клубни турнири, докато Лудогорец има, така че това е още един атестат те да наблегнат изцяло на мачовете от първенството. Едно е сигурно - през този сезон битката отново ще е доста жестока и този път едва ли Лудогорец ще спечели убедително трофея. Още сме в началото на сезона, така че ни очакват много мачове и приятни емоции с мачовете от Първа лига по футбол на България.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.