• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Делян Добрев: Смятаме да поставим базите на „Лукойл" под контрола на Държавния резерв

Делян Добрев: Смятаме да поставим базите на „Лукойл" под контрола на Държавния резерв

/КРОСС/ Смятаме да поставим базите на „Лукойл" под контрола на Държавния резерв, за да не може „Лукойл" да ги държи само за себе си, а да дадем възможност на всеки вносител, който иска да съхранява в тях - да го прави. Това каза снощи депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев в предаването „На фокус" по Нова телевизия.

Утре ще бъде внесено искане за отнемане на дерогацията на „Лукойл". Това ще се слнучи за трети път. „Защо Николай Денков и Асен Василев се борят със зъби и нокти за „Лукойл", който печели 3 млрд. долара от дерогацията на година, а ползата за българския потребител е кръгла нула? Чувам, че е заради едни 5 млн. евро на месец. По жълтите павета се носи такъв слух", коментира той.

Добрев коментира и изказване на Атанас Атанасов, според който службите са видели „някаква опасност" в това да се отнеме дерогацията. „Става въпрос за два доклада. Защо Атанасов говори само за единия? Първият доклад е 10 страници, който казва, че българската рафинерия може да преработва 90% от произвеждания нефт в света. Обяснява се, че няма никакъв проблем още от следващия ден „Лукойл" да премине на неруски доставчици", поясни депутатът.

Председателят на енергийната комисия заяви, че два дни по-късно се получава втори доклад от секретна агенция, който твърди, че „има едни рискове". „Въпросът ми е в тези два дни кой от тези 9 човека, които получават тези доклади, се обади на въпросната агенция и я накара да си коригира доклада. Вторият доклад беше изключително неубедителен и противоречеше на първия. Вярвам на първия доклад, а не на втория, за който някой се обади и накара службите да си коригират доклада. Хубаво е точно тези служби да кажат кой е този някой. За какво са ни тези служби, ако някой се обажда и иска докладът да бъде коригиран и те го правят, както му харесва", обясни Добрев.

Когато той е заемал поста на енергиен министър, „Лукойл" е имал около 60% дял. За миналата година делът му от продажбите на вътрешния пазар е 96%, отбеляза Добрев.

Депутатът коментира, че има информация, че синдикатите на „Лукойл" заплашват да излязат на протест. „На „Лукойл" хранилката е прекалено голяма. Свидетел съм на това как „Лукойл" в три поредни парламента си намираше мнозинство", твърди Добре.

„Какво печели народът от руския нефт? 3 млрд. долара пращаме на режима на Путин. Уралският нефт е с високо съдържание на сяра. Затова, когато си заредим автомобила в чужбина, то е много по-добро от това в България. Потребителят ще спечели от това, че горивото му ще е по-качествено", заключи той за отмяна на дерогацията.

За „проспаната" ключова промяна, свързана със 100% монопол на „Лукойл" върху съхранението на горива, което позволява всички резерви да се съхраняват само в България, уточни: „Това е проблемът, голямо проспиване. При 100% съхранение на горивата в България и при 92% собственост на складовете на „Лукойл", означава, че ние по този начин правим „Лукойл" монополист. Всички бяхме подведени от Финансовото министерство и финансовия министър".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Евахте у енергетико недоклатен . От де изплува толкоз гюбре , от къде Козяк планина ще да е . Страха от магнетизма прави чудеса с месните дьонмета

23.10.2023 10:21:36

Анонимен

А бе, педал смотан, не ти ли е хрумвало, че е възможно първият доклад да е поръчков, а вторият да коригира глупостите на първия. Това че ти вярваш на нещо, показва какво ти се иска, а не че това в което вярваш е истина. Между другото има в страната търговски закон. Ако базите са на Лукойл, можете да им ги вземете, ама ще нарушите основите на капитализма - неприкосновена частна собственост. Колко печелят Лукойл си е тяхна работа, не са длъжни да ти помагат финансово. Когато са на загуба, не ти им плащаш загубите. Много отворени станахте , а кога Тиквата беше първа дружка със Златев мълчахте като ... .Идиоти неграмотни, каквото и да направите все е лошо. Икономисате два лева, после ви се върнат като загуба от 20. Освен това чакайте сега Унгария да ви подкрепи за Шенген. Маменцето ви тъпо, кога и да ви трепе човек, все е закъснял поне с една година и щетите вече са налице. И ми е през оная работа за Лукойл, просто нещата трябва да са на принципна основа, а не както някой мърльо си е намислил днес, пък утре друго му хрумне.

23.10.2023 07:08:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.