• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Юпитер грабна рекорда по най-голям брой луни в Слънчевата система

Юпитер грабна рекорда по най-голям брой луни в Слънчевата система

/КРОСС/Астрономи откриха 12 нови спътника на Юпитер. Сега общият им брой достигна рекордните 92, което е повече от всяка друга планета в Слънчевата система. Бившият лидер Сатурн отстъпва на второ място с 83 потвърдени луни.

Луните на Юпитер са добавени към списъка на Центъра за малки планети на Международния астрономически съюз. Изследователите ги открили с помощта на телескопи в Хавай и Чили през 2021 и 2022 г. Орбитите на новооткритите небесни тела били потвърдени в хода на по-нататъшни наблюдения.

Всички нови луни обикалят далече от повърхността на Юпитер, като са им необходими повече от 340 земни дни, за да завършат една орбита около газовия гигант. От 12-те нови луни девет са особено отдалечени - изчислено е, че имат орбити, по-дълги от 550 дни. Но новооткритите луни също така са относително малки: само за пет от тях се смята, че имат диаметър над 8 км, пише Space.com.

Деветте особено отдалечени луни също имат ретроградни орбити, което означава, че обикалят около газовия гигант в посока, обратна на неговото въртене; вътрешните луни, за разлика от тях, имат "проградни" орбити в същата посока като въртенето на планетата. Ретроградните орбити на новите спътници предполагат, че огромното гравитационно влияние на Юпитер може да е уловило тези луни, като по-малките вероятно са останки от по-големи тела, разбити от сблъсъци.

Някои от новооткритите луни на Юпитер може да станат отлични мишени за бъдещи мисии около Юпитер, включително мисията JUICE на Европейската космическа агенция, която ще бъде изстреляна през април, и Europa Clipper на НАСА, която ще стартира през октомври 2024 г. и ще изследва най-малката от Галилеевите луни и шеста най-близо до газовия гигант - Европа. Под замръзналата ѝ повърхност може да се крие океан и учените искат да разберат дали там е възможен живот.

Миналата година учените откриха, че вътрешността на Юпитер е пълна с останки от малки планети, които газовият гигант погълнал, докато растял и се разширявал. Отчасти благодарение на това „канибалът" е нараснал до размера, който виждаме днес.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.