• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

5 знака, че домашният ви любимец има нужда от ветеринар

5 знака, че домашният ви любимец има нужда от ветеринар

/КРОСС/ За съжаление, нашите домашни любимци не могат изразят с думи, ако не се чувстват добре. Затова добрият стопанин е хубаво да бъде запознат с основните симптоми, които сигнализират за проблем със здравословното състояние на домашното животно. А кои са знаците?
Отказ от хранене
Ако вашият домашен любимец отказва да яде повече от един ден, това е сериозна причина да отидете на ветеринар. Още повече, ако забелязвате и други симптоми като умора, повръщане или отказ да пие вода.

Липсата на апетит при домашното животно може да сигнализира за различни състояния: инфекция, неразположение в стомаха, паразити или друго.

Екстремна жажда

Не забравяйте, че котките и кучетата, които ядат суха храна за домашни любимци, пият повече вода от тези, които се хранят с мокра храна.

Наблюдавайте колко вода пие вашият домашен любимец. Липсата на жажда води до дехидратация, докато търсенето за повече вода от обикновено е симптом за диабет или бъбречни заболявания.

Внезапна агресия

Вашият домашен любимец и най-добър приятел изведнъж става агресивен и недружелюбен? Преди да го накажете, разберете каква е причината.
Както при хората здравословните неразположения се отразяват на настроението, така и домашните любимци сигнализират с поведението си, че не се чувстват добре.

Възможно е да изпитват дискомфорт със зъбите, да са се наранили или да имат някаква инфекция. Потърсете ветеринарен лекар, за да установите какъв е проблемът.

Често уриниране

Ако котката или кучето ви са започнали да използват тоалетната си по-често от обикновено или цветът на урината им се е променил, не пренебрегвайте тези знаци.
И все пак не забравяйте, че малките кученца и старите кучета по-често използват тоалетната.

Честото уриниране при кучетата или котките, обаче може да бъде сигнал за сериозни здравословни проблеми и трябва да потърсите веднага ветеринарен лекар.

Облизва се твърде често

Известно е, че котките обичат да се самопочистват, но ако забележите, че вашият мъркащ домашен любимец го прави по-често от обикновено това може да бъде признак за здравословен проблем. Една от причините може да бъде, че зоната, която котката ближе е наранена, раздразнена от бълхи или алергична реакция. Понякога котките се облизват, ако изпитват стрес или безпокойство.

Ако вашето куче ближе лапите си между ноктите, областта до опашката или между бедрата, това е признак на алергия. Ако кучето ближе необичайни предмети (под или стени) или често навлажнява устните си, това може да е признак за стомашно-чревно разстройство.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.