• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Експериментът „безплатен транспорт“ в Люксембург започна

Експериментът „безплатен транспорт“ в Люксембург започна

/КРОСС/ Край на абонаментните карти и билетите: Люксембург премина към безплатен обществен транспорт, като с тази мярка се превръща в първата страна в света, която предлага подобна услуга на цялата си територия, разказва Франс прес.

"Доволна съм, това е добра екологична мярка. Да не се налага да купуваш карта (25 евро) всеки месец улеснява живота", коментира Анна Бейрао на слизане от трамвай.

"Може би все повече хора ще се качат на градския транспорт. Лично аз ползвам само него и велосипеда си", изразява надежда Тиери, друг пътник.

"А, безплатно е, не знаех", радостно възкликва Доминик, който чака своя влак до Нанси на централната гара в Люксембург. Чантата му е пълна със стекове с цигари, които са по-евтини във Великото херцогство. Това ще се отрази благоприятно на цената на билета му до Франция.

Автоматите за билети постепенно ще бъдат изтеглени, но на гарите ще останат пунктове за билети за международни пътувания и за първа класа за влака в Люксембург (единственото изключение от безплатните билети).

Тази събота е последният работен ден на гишето на централната гара.

Служителите ще трябва да бъдат преквалифицирани. Те се безпокоят, че още не е ясно какво ще стане с тях.

Безплатният превоз, определян като важна социална мярка, ще спестява на 40% от домакинствата (т.е. тези, които използват обществения транспорт) средно по 300 евро годишно.
Мярката е част и от плана за мобилност, целящ да намали задръстванията във Великото херцогство, където преобладаващо превозно средство са автомобилите.

Това е най-разпространеният транспорт в Люксембург - 47% от колите се използват за пътуване до работа, а 71% - за развлекателни цели, сочи проучване от 2018 година на Те Ен Ес Илрес (TNS Ilres).

Министърът на устойчивото развитие и инфраструктурата Франсоа Бош, който е еколог, заяви пред АФП, че "наистина е необходимо системата да се промени".

Той мечтае да превърне Люксембург в "лаборатория за мобилността на 21-ви век".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Интересно! Досега подобни опити бяха в рамките на даден град и включваха безплатен градски транспорт! Означава ли това, че се включва и междуградския транспорт?

01.03.2020 21:50:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.