• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 27°C

Любчо Нешков: Случващото се в Северна Македония е „генерална репетиция" за нещо подобно на това, което се случи в Черна гора - преврат и преориентация на страната

Любчо Нешков: Случващото се в Северна Македония е „генерална репетиция" за нещо подобно на това, което се случи в Черна гора - преврат и преориентация на страната

/КРОСС/ Предизборната кампания беше насочена в 80% насочена към България, и то в негативен аспект. Това каза бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в предаването „Тази неделя" по бТВ.

В предизборната кампания е била поискана и отмяна на споразумението с Гърция. „Гордана Силяновска заяви, че по време на международни форуми няма да сяда там, където пише „Северна Македония", а ще настоява да се изписва старото име на страната й - Македония. Не можем да сложим знак „антибългарска" и „антигръцка" реторика еднозначно. „Това е антиевропейска риторика, тъй като предишните управляващи са подписаха споразумения, които все пак насочиха Северна Македония в една посока. В момента тези кандидати за властта категорично прекъсват този път към Европа. Как ще вървят към ЕС, когато искат страни членки да направят някакви отстъпки?", коментира Керемедчиев.

Българската страна не трябва да влиза в реториката на македонските политици. Има подписани споразумения и трябва да се уповаваме на тях. „Трябва да покажем, че сме стабилен и сигурен член на ЕС, на който му се чува името. По-големите и сериозни атаки на РСМ бяха към България, не към Гърция, защото те предполагат, че България все още има не толкова силен глас в европейските институции, за разлика от гръцките. Те си мислят, че с натиск в България, в ЕК, в САЩ, тъй като и там РСМ се опитва да създава все по-голямо лоби, те се ще опитат да окажат натиск върху България, който да промени нашето мнение", заяви дипломатът.

Журналистът Любчо Нешков от своя страна заяви, че случилото се в Северна Македония е логичен край на този процеса, започнал преди 3-4 години. „Тази агресия срещу България не избухна по време на предизборната кампания. Бившият им премиер Димитър Ковачевски, когото смятахме за проевропейски, сравняваше страната ни с Русия. Така че килимът беше поставен още по време на предишните управляващи", уточни той.

Според него случващото се в Северна Македония е генерална репетиция за нещо подобно на това, което се случи в Черна гора - преврат и преориентация на страната.

„Спирането на процеса по европейската интеграция на Северна Македония е свързан с един друг процес, който се казва „Сръбски свят", и това е нещо, което много ясно трябва да бъде осъзнато от българските политици. Защото докато българските политици се бият кой да вземе и кой заслужава Външно министерство, това пространство се попълва от един чужд антиевропейски проект. „Сръбски свят" е инструмент на Русия. Това е риск дори за военната инфраструктура", заяви Нешков.

Коридор 8 не е просто един влак и една магистрала, а част от тази военна мобилност.

Той изрази опасения, че при клетвата си Гордана Силяновска ще използва името Македония вместо Северна Македония. „Това е нещо много опасно - това отрича международни договори и поставя под въпрос бъдещето на страната", посочи журналистът.

Рисковете са много сериозни. За да изпълни плана за дестабилизация на Балканите, Сърбия ще посегне на Македония. Тя посегна на Черна гора, посегна и в Косово. Имаше 90 войници на НАТО, които бяха ранени преди седем-осем месеца, имаше терористична атака. Смятате, че Вучич, който отива в Скопие и говори срещу България, няма да посегне на Македония?", попита Нешков.

бТВ, „Тази неделя"

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Сульо

Значи украинците имат право да избират своята политическа ориентация, но македонците нямат. Помиярска работа!

12.05.2024 19:04:34

Анонимен

Що сте толкова тъпи бе, евроатлантически подлоги. Що не оставете макетата сами да определят какво да правят, с кого да са приятели и и зобщо да са това на което му викат суверенна нация. Що се отнася до натовсики войници, то чий го търсят по нашите краища? Сърбия щяла да посегне на Македония? И защо да го прави. Ама може и да се съберат отново, ако и двете страни го искат. Що се отнася до Косово, не е много сигурно че има такава държава, щото далече не всички са я признали. И кое му е по-доброто на това Косово да е шиптърско, а не сръбско?.

12.05.2024 18:27:47

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.