• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Любчо Георгиевски: От няколко години ВМРО-ДПМНЕ основава своята политика върху антибългарска реторика

Любчо Георгиевски: От няколко години ВМРО-ДПМНЕ основава своята политика върху антибългарска реторика

/КРОСС/ Очевидно ние ще имаме ситуация, при която Македония след тези избори ще бъде много по-близо до сръбския свят, отколкото до европейския. Мястото за оптимизъм е много ограничено. Това каза снощи Любчо Георгиевски в предаването „120 минути" по бТВ.

От няколко години ВМРО-ДПМНЕ основава своята политика върху антибългарска реторика. „Просто не мога да видя как могат да направят този завой след толкова много негативна енергия изведнъж да кажат: „Чакай, това не е толкова голям проблем!", заяви Георгиевски.

По думите му предизборната кампания в Северна Македония е била доминираната от един повтарящ се въпрос - вписването на българите в конституцията като условие за начало на преговори с Европейския съюз. „На фона на скандиранията обаче не стана ясно защо това е проблем. Председателят на Македонската академия на науките винаги казва: Ако се вкарат българите в конституцията на Македония, това е крах, край на Македония! Когато ви го казва един председател на Академията, това създава обществено мнение", заяви Георгиевски.

Вкарването на българите в Конституцията на Македония не е проблем, категоричен бе той. „За Македония да се вкарат българите в конституцията с оглед на това какво преживя Македония и какви компромиси направи - с гърците промяната на името, с албанците - промяната на вътрешното разпределение и много, много други отстъпки!", смята Георгиевски.

„Аз съм на чисто с общата история между Македония и България и нямам проблем тук в Македония да говоря за това, макар че все по-малко и по-малко ме викат на интервюта", допълни той.

Казва, че в уравнението са се включили силите на антибългаризма и проюгославието.

„По-голямата част от македонците не могат да преболедуват югославянството и Югославия. И когато ние излязохме 1990 година и създадохме отделна, независима Македония, когато Югославия се разпадаше, Милошевич беше много страшен по това време. Започнаха да вървят към тази идея. Българското вето и тази реторика, която тогава дойде от някои български по-екстремни политици и постъпки, просто отключиха още веднъж сърбоманството в Македония. И се страхувам, че в този момент, на фона на тази структура на македонски елити, и „дълбока" държава, и население - на всички тях им е добре дошъл разговорът за българското вето, за да се обърнат отново към сръбския свят", каза бившият премиер.

В момента Вучич води една постоянна в реториката си много позитивна политика към Македония. „И мисля, че много от македонците ще бъдат дори по-щастливи да влязат в някакъв съюз със Сърбия, отколкото да влязат в Европейския съюз", допълва той.

„Македонското общество трудно се освобождава все още от тази югославска, комунистическа идеология. Това е последното общество от републиките в бивша Югославия, в което тази декомунизация, и деюгославянизация все още не е приключила в съзнанието на обществото, на интелектуалните елити, а дори и на голяма част от народа. Най-тъжното е, че днес то преобладава в цялото ВМРО-ДПМНЕ, което утре трябва да формира правителство", казва Георгиевски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.