• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Възраждане: МВнР да разследва поредния случай на натиск спрямо българин в РСМ

Възраждане: МВнР да разследва поредния случай на натиск спрямо българин в РСМ

/КРОСС/ Пореден случай на натиск спрямо българин в Македония. За това сигнализираха от „Възраждане", сезирани от наши сънародници в Прилеп.

Полицията в града за втори път тормози българина Горан Цветкоски. Той е бил спрян за проверка на 4 август (петък) и се е легитимирал с българска лична карта. След като са видели българския документ за самоличност, полицейските служители са започнали да използват груби и унизителни думи според самия потърпевш.

След това полицаите са захвърлили пренебрежително личната му карта и са задържали Горан Цветкоски за два часа в полицията, без да му е обяснено за какво точно и без да е съставен протокол за това. Задържаният не е бил уведомен за правата и задълженията си и не му е дадено да се свърже с адвокат, лекар или представител на посолството на България. Това събитие е второ подобно със същото лице и „Възраждане" настоява МВнР да проучи случая, тъй като навежда за целенасоченост и системен тормоз от страна на местната полиция към български гражданин. Припомняме на МВнР, че защита на българите навсякъде по света и особено в Северна Македония е основна функция и приоритет на външната политика на България и поради това призоваваме за незабавна реакция.

Надяваме се, че този път МВнР ще заеме ясна позиция и няма да предаде, както вече се е случвало, българските национални интереси в Македония въпреки обещанията, давани от Мария Габриел на Жозеп Борел.

От наши източници получихме информация, че има проведена среща на 20 юни 2023г. между вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел и Жозеп Борел - върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. На въпросната среща министър Габриел е поела ангажимент да не отговаря на антибългарските провокации, говора на омраза и антибългарска реторика от страна на политическия елит и институции в РСМ. По този начин тя на практика абдикира от защита на българите в Македония и предава българщината в съседната държава. От „Възраждане" се надяваме, че Мария Габриел ще преосмисли своята позиция и ще направи необходимото, за да защити правата на българските граждани в Македония.

С уважение,

Екипът на "Възраждане"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.