• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Пребитият в Охрид секретар на българския културен център Христиан Пендиков трябва да бъде опериран днес

Пребитият в Охрид секретар на българския културен център Христиан Пендиков трябва да бъде опериран днес

/КРОСС/ Пребитият в Охрид секретар на българския културен център Христиан Пендиков трябва да бъде опериран. Предстои му лицево-челюстна операция. Младият мъж с българско самосъзнание беше нападнат на 19 януари и по-късно транспортиран в тежко състояние във ВМА - със счупена челюст, спукани ребра и шиен прешлен.

В "Денят започна" председателят на фондация "Македония" Виктор Стоянов съобщи, че Пендиков пристигна у нас от Охрид без добра медицинска помощ и от болницата там са му казали да се прибира вкъщи и да чака ред за операция. Тенденциозно и дискриминиращо е отношението на много държавни структури към българите в Северна Македония.

"Рано тази сутрин имах разговори с няколко българи от там, предимно млади хора, които ми казаха, че възнамеряват да емигрират в България. През последните дни имам много такива разговори и всички казват, че няма живот за тях в РСМ", разказа Виктор Стоянов - председател на фондация "Македония".

По думите на Стоянов, при самия побой свидетели са извикали полиция, но са отговорили, че няма да дойдат, а да отиде сам до полицията. Опитали са да извикат линейка, но и тя е отказана. След като е бил пребит, той отива сам до полицията. След това отива и до болницата в Охрид, където е бил прегледан, направени са му изследвания и са му казали да се прибере вкъщи и да чака ред за операция.

Вчера външният министър на Северна Македония Буяр Османи, заедно с българския си колега Николай Милков, посетиха Пендиков. Двамата министри осъдиха остро нападението. Официално Скопие за пореден път обеща нулева толерантност към езика на омразата и насилието. За нападението е обвинен Илия Спасески - той ще лежи в ареста 30 дни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.