• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Скопие след срещата на Радев със спецслужбите: Това е намеса във вътрешните работи

Скопие след срещата на Радев със спецслужбите: Това е намеса във вътрешните работи

/КРОСС/ Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че реакцията на Румен Радев, който свика среща с шефовете на спецслужбите за мерки за защита на правата на сънародниците ни извън България, които са изложени на нападения заради своето самосъзнание, противоречи на основния принцип в международната политика - за ненамеса във вътрешните работи, съобщава скопското електронно издание МКД, цитирано от "Фокус".
„Изключително необичайно е и със сигурност извън вътрешните процедури на Алианса президент на държава-членка на НАТО да призове службите си за сигурност да реагират на предполагаеми нарушения на правата на гражданите в друга държава-членка на НАТО", каза още Пендаровски.

От кабинета на северномакедонския президент обясниха, че той не е получавал никаква информация от компетентните институции за нарушаване на човешките права и свободи на македонските граждани, само защото са декларирали етническата си принадлежност.

„Като страна-кандидатка за членство в ЕС, ние сме под редовен мониторинг от Брюксел от години, но такива случаи не са регистрирани в последния годишен доклад на ЕС за напредъка", се казва в съобщението.

Междувременно и премиерът на Северна Македония Зоран Заев коментира по повод свиканата от Радев среща на шефовете на службите за сигурност с цел защита правата на гражданите от диаспората, премиерът на Северна Македония коментира: "На разположение сме да отговорим на всички въпроси".

"Изпращам силно послание до съседна България да бъдем внимателни, защото винаги сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна загриженост. Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не трябва да ни се пращат разузнавателни служби. Правата на гражданите са свещени. Надявам се, че това е било информационна среща, защото е недопустима намеса на една държава в друга държава, това е предвидено и в Договора за добросъседство", каза още Заев пред сайта "Сакам да кажам", цитиран от БТА.

Срещата се състоя поради зачестилите случаи на нарушаване на правата на македонски граждани само поради това, че се самоопределят като етнически българи, съобщи кабинетът на българският държавен глава.

"Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи", заяви още Заев.

"Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност "българи", при преброяването всеки може да се определи, тъй като въпросът гласи "Към коя етническа общност принадлежите?". Ние сме мултиетническа общност, зачитаме правата на всички общности в страната, дори на най-малките", добави той.

Заев съобщи, че се водят разговори за промяна на името на управляващия СДСМ - Социалдемократически съюз на Македония, в съответствие с Преспанския договор с Гърция, съобщават още македонските сайтове. Това ще стане на предстоящите конгреси на партията. Една от идеите е за името Социалдемократи от Северна Македония.

"Има и други идеи, започнахме дебатите открито и прозрачно, защото призоваваме всички да постъпват в съответствие с конституцията и законите и ние, разбира се, трябва да бъдем пример за това", каза Зоран Заев, който е и лидер на СДСМ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

02.03.2021 18:02:09

Анонимен

Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, включително на гражданите, които се определят като българи", излъга Заев.

02.03.2021 16:52:30

Анонимен

Т.н. Северна Македония кога стана член на НАТО та да ни заплашват с него. Така ще постъпват и ако стане член на ЕС. Никой не е тръгнал да се оплаква, че му е добре и е равноправен. Безспорно е, че колите с български регистрационни номера са подложени на целенасочен контрол и съставяне на актове за каквото и да било.

02.03.2021 16:16:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.