• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Радев: РСМ да признае българите в Конституцията си

Радев: РСМ да признае българите в Конституцията си

/КРОСС/ Днес Илинденско-Преображенското въстание заема важно място в отношенията с Република Северна Македония и от нас зависи да ни води към решаване на проблемите и нашето сближаване на основата на историческата истина.

Това заяви президентът Румен Радев на официална церемония пред храм-паметника "Свети Александър Невски" по повод 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. На официалната церемония присъстваха депутати, обществени, духовници, военни, премиерът акад. Николай Денков, временно изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов и др.

Днес, ние, потомците на илинденци от двете страни на границата още носим своя неизпълнен дълг към дейците на въстанието. Светлите умове на освободителното движение мечтаеха да превърнат родния си край в земя на равноправие и справедливост. Затова и гарантирането на конституционното равноправие на българите в Република Северна Македония и опазването на културното и историческото наследство ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 г., подчерта държавният глава.

Радев вярва, че там, където има обща история, доверие и разбирателство, предстои и общо европейско бъдеще.

"От поколения на този площад (на храм-паметника "Св. Александър Невски - б.р.) се събират пътищата на националната памет, на българската държавност и духовност. Тук отдаваме почит на безсмъртните имена и събития, които ни обединяват и чертаят летописа на народа ни. 120 години ни делят от съдбовното лято на 1903 г., когато българите от Македония и Одринска Тракия поискаха независимост, превръщайки борбата си в незабравима епопея Въстанието е най-ясният израз за волята за свобода на народа ни и се пренесе далеч във времето", каза Радев в началото на тържественото си слово.

Резултатите от въстанието надхвърлиха далеч неговите непосредствени политически и военни цели, надхвърлиха рамките на епохата и се превърна в ярък символ на българския дух, подчерта Радев.

България е призвана да брани ценностите на Илинденско-Преображенското въстание, които трябва да бъдат предадени на децата ни, които от своя страна да ги предадат в бъдещето, призова от своя страна премиерът акад. Николай Денков.

Той обясни, че Илинденско-Преображенското въстание е събитие с особено висока стойност, защото против за свобода не е егоистично и националистически, а пълната автономия на Македония и Одринска Тракия с равни права, задължения, отговорности и възможности за развитие без разлика от етнос и вяра.

Българите са били движещата сила срещу масовото въстание срещу Османската империя, посочи Денков. Българското съдържание и облик на въстанието в Македония и Одринско е признато от всички - от османските власти, от балканските съседи и от останалите общности. Споменът за Съединението през 1885 година не далеч и затова и свой, и чужди са наясно с естествената посока на пълната автономия на Македония и Одринско, каза премиерът. 2 август е символ и на тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят мост към основните ценности на демократичния свят - граждански свободи, равноправие и без разлика в етнос, религия, пол и занятия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Речите на президента и премиера на тържественото отбелязване 120-а годишнина от Илинденско-Преображенското въстание бе показател за сравняване на интелектуалното им равнище. Докато академика произнасяше речта си, поглеждайки крадешком към листчето като ученик от пищов, президентът говореше свободно, логично и смислово подредено.

03.08.2023 20:57:43

Strahil Angelov

Не пипайте паметниците, индоктринирани получовеци и лакеи на безродния либерал-джендъризъм, който ви е заразил като чума! Вие и без това управлявате против волята и интересите на българския народ. Вече причинихте страшни и труднопоправими опустошения в българския политически, стопански и най-вече културен живот. Реабилитацията на фашизма ще ви докара отново на подсъдимата скамейка! Внимавайте да не дойдат внуците на тези от паметника и да не се наложи да го построите отново с полагане на доброволен обществено-полезен труд. Прекалено дребни и нищожни сте, за да се опитвате да заличите колективната памет на българина - той ще ви намрази жестоко за това, което вършите по отношение на неговата история. Откраднете си каквото ви трбва и си вървете. Не посягайте на неща, които не разбирате и не познавате, защото ще се опарите жестоко. С подлостта, арогантността и лицемерието си въвеждате една много опасна за вас разделителна линия, а именно между мнозинството нормални българи и малцинство, съставено от индоктринирани консуматори полуидиоти, безродници и направо българофоби! Нормалните сме все още много повече и благодарение на вас и българофобските ви изтъпления броят ни ще расте.

03.08.2023 17:28:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.