• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Голямата награда на годишната изложба на пазарджишките художници отиде при най-младия творец

Голямата награда на годишната изложба на пазарджишките художници отиде при най-младия творец

/КРОСС/ Традиционната годишна изложба на пазарджишките художници в галерия „Георги Машев" отвори врати за любителите на изобразителното изкуство. Авторите на най-добрите творби получиха отличия. Скулпторът Михаил Маламски грабна голямата награда на името на Георги Машев. Наградите на Община Пазарджик получиха Димитър Маламски, Елеонора Хаджиниколова, Мария Тодорина и Петя Стойнова.

„Въпреки всичко вече 30 години ДПХ изпълва с послания и красота творческото пространство на галерия „Георги Машев" на ул. „Втори януари" 2-4 като морален стълб, който поддържа вярата ни, че създаваме истинските ценности на духовния ни живот.

Тук отново сме заедно с любимите ни приятели, колеги и ценители, за да съпреживеем една магическа вечер с изкуството. Ще бъдат връчени за поредна година годишните награди на Община Пазарджик. Тази година се възстановява и учредената от Дружеството на пазарджишките художници награда „Георги Машев", започна словото си председателят на Дружеството Маргарита Иванова.

 

 

Пред „Знаме" Михаил Маламски коментира: „Щастлив съм, че на 31 години получих престижното отличие, което се полага на по-възрастни колеги. В изложбата представих две графики на тема „Кралици". Използвах смесена техника. Заложих на добра идея и композиция с повече модерност. Благодаря на колегите за признанието и оценката на творбите ми. Радостта ми е двойна, защото и баща ми Димитър Маламски получи награда. Това се случва за първи път в общия ни творчески път, макар че и двамата поотделно сме носители на други отличия."
Димитър Маламски пък представи три керамични скулптури в експозицията - на шлемове, с пезумпцията, че всеки човек носи своя шлем-маска.

Имената на творбите носят своя характер - „Зъл", „Нагъл", „Глуповат"
„Две от рисунките ми, „Матриархат" и „Харпия", са инспирирани от пещерни скални образци. Те са изобразени върху изрязано велпапе и носят нещо новаторско. Признавам, че очаквах наградата си. Тя много ме радва. Ценя я високо, защото е присъдена от мои колеги. Постарах се работите ми да предизвикатразмисъл у посетителите. Винаги търся нещо ново, различно, необичайно, да изненада и впечатли зрителите", каза пред наша репортерка Маламски-старши. Елеонора Хаджиниколова пък представя в изложбата четири творби, рисувани с маслени бои през тази година. Художничката за първи път показва картината „Врагове, преди да станат приятели", отличена от американски галерии (за това „Знаме" писа). Картината „Портрет на Петя" с изображението си приближава зрителите повече към лицето и раменния пояс на портретувания, а не на цялата фигура. Две от картините са с образи на момичета и са рисувани в кръг, към която форма посягата малко художници.

 

 

Една от тях е Евгения Панчова. Картините с момичетата са обградени с декорация, все едно представлява витринаж.
„Едно от момичетата, Никол, снимах на морето през 2012 г. Тя бе придружавана от баба си и дядо си, а аз им обещах да нарисувам внучка им, разказа Елеонора Хаджиниколова. В картината Никол е в светла обстановка. Другото малко момче е Кристиана - дъщерята на Петя. Изобразена е под звездно небе. Рисувах я като малка, от снимка-. Сега е пораснала и мисля напролет да я снимам и нарисувам отново. В двете картини с момичетата приложих моят си начин на изобразяване, с който съм известна на притежателите на мои картини и знаят, че те са смесица между реализъм и декоративен стил. Тази година стилът ми на рисуване преминава в засилен реализъм. Защото реализмът през последните 100 години е добре забравен. Радостно е, че той се възражда в световен мащаб, но не мога да твърдя, че това се случва и в България. Затова приемам наградата като стимул да продължавам да рисувам според усещанията ми, а не както другите смятат, че трябва. Важно е рисунъкът да е плътен и истински, каквито истински са хората."

Автор: Пенка МИХАЙЛОВА, zname.info

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.