• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Богомил Манчев: Цената на тока трябва да скочи трикратно до 5-6 години, за да има ред в енергетиката

Богомил Манчев: Цената на тока трябва да скочи трикратно до 5-6 години, за да има ред в енергетиката

/КРОСС/ "За да има ред в енергетиката, цената на тока до 5-6 години трябва да се увеличи трикратно", каза днес председателят на Българския атомен форум Богомил Манчев, който откри край Варна Международната ядрена конференция "Българска атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност".

Форумът, прекъснат за няколко години заради пандемията, събира на едно място експерти, представители на неправителствения сектор и на дипломатическия корпус, предаде БТА.

"В България бе изкуствено направена неправилна система за оценка цената на електроенергията", допълни Богомил Манчев. По думите му докато стойността на тока е потискана през годините, това е "обезкървявало" енергетиката.

"Най-голямата грешка за последните три десетилетия е, че енергетиката бе ползвана от политиците като социален инструмент", каза още Манчев. И допълни, че в системата са нужни инвестиции, както и промени в инфраструктурата й.

Неговата оценка беше, че държавата ни е поела в правилна посока с идеята за изграждане на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй". "Те ще заместят 5-и и 6-и блок, които трябва да бъдат изведени от експлоатация през 2047 и 2051 година", обясни Манчев. По думите му би било добре да се вземе и решение как ще се процедира с АЕЦ "Белене", особено като се има предвид, че двете реакторни инсталации за централата са в много добро състояние.

Подготовката на мрежата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за двата ядрени проекта в АЕЦ „Козлодуй" и АЕЦ „Белене" ще струва общо 500 млн. лв. Това заяви изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев по време на конференцията "Българската атомна енергетика", организирана от "Булатом".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

чичо, объркАл си са, ва, тристакратно требе да я увеличиш тази цена на тока, за да има ред в пълненето на бездънните ви гушки, гадни пълнигушковци.

08.06.2023 18:48:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.