• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

31-годишният ст. лейтенант Тодор Манчев е убит?

31-годишният ст. лейтенант Тодор Манчев е убит?

Извършена е ексхумация на трупа на младия военнослужещ, открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово

Уволниха полковник, заел се със изясняването на смъртта

/КРОСС/ В нова посока поема разследването на смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев, открит мъртъв на 19 юли във военното си поделение, научи „Труд" от източници от Военна полиция. В началото на септември е извършена ексхумация на трупа, при която е открит и куршумът, от който Манчев умира. Допълнителната експертиза разкрива, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Този детайл открито повдига въпроса, дали Тодор Манчев е станал жертва на умишлено убийство, прикрито като самоубийство.

За нахлуването на американски командоси в частен цех край летище „Чешнегирово" се разбра 15 дни по-късно и служители от „Военна полиция" бяха наказани за инцидента, включително и за това, че не са докладвали.

Офицерът бе открит прострелян на 19 юли в спалното помещение на полигона „Ново село". Последните два месеца от живота на младия военнослужещ са били превърнати в кошмар. Причината - в края на месец май се разбра, че на 11 май при военното учение Swift Response край пловдивското село Чешнегирово, тежко въоръжени американски военни нахлуват с насочени оръжия в цех за дограма. Половин час работници от цеха прекарват в плен на командосите, докато накрая се разбира, че е станала грешка. Интересна подробност е, че само ден по-късно започна мандата на служебното правителство на президента Румен Радев. Инцидентът се оказа прикриван в продължение на две седмици. След като видео от екшъна изтече в медиите, „Военна полиция" е започнала разследване, като цялата вина неправомерно е била стоварена на Тодор Манчев. Началниците му го притискали да поеме вината, че е допуснал нахлуването на американците в производствения цех.

Близки и колеги на покойния Тодор Манчев все още не могат да излязат от шока с неговата смърт. Те са категорични, че младият мъж и бременната му приятелка са планирали сватба през месец август, а до края на годината двамата са очаквали и раждането на дете.
Преди дни от армията е бил освободен полк. Диман Георгиев, дългогодишен офицер от „Военна полиция". Той е бил човекът, който се е заел с разкриването на причината за смъртта на Манчев. В своя докладна, която през юли месец Георгиев бе внесъл в Президентството и Инспектората на Министерство на отбраната, полковникът разкри, че месец преди неизяснената смърт на младия офицер негови близки са подавали сигнали, че той е обект на смазващ натиск. Бащата на ст. лейтенант Манчев се обадил на Георгиев и му казал:

Цялата вина неправомерно е била стоварена на ст. лейтенант Тодор Манчев. Началниците му го притискали да поеме вината, че е допуснал нахлуването на американците в производствения цех.

„Господин полковник, страхувам се, че ще убият момчето ми." Информацията за тези опасения на бащата била предадена на и. д. директор на „Военна полиция" Ивайло Сотиров, но той я прикрива от комисията, която извършва разследване на инцидента в Чешнегирово.

Оказва се още, че разпечатка от телефонните разговори, които Манчев е провел преди смъртта си, незаконно е била изнесена от „Военна полиция". Данните са от съществено значение за разследването и могат да дадат отговор - дали става въпрос за склоняване към самоубийство или ст. лейтенантът е убит, при това на територията на военно поделение.

В докладната, която полк. Георгиев бе внесъл в Президентството и в Инспектората на Министерство на отбраната, офицерът задаваше още множество неудобни въпроси за действията на Ивайло Сотиров. Въпросите разкриваха, как и. д. директорът на „Военна полиция" е намерил начин да стовари цялата вина върху един млад военнослужещ, което в крайна сметка е довело до неговата смърт. Парадоксът е, че разследването на смъртта на Тодор Манчев също се водеше от „Военна полиция", чийто и. д. началник Ивайло Сотиров е изключително близък с президента Румен Радев.

На фона на тези скандални факти - през месец юли служебното правителство, назначено от държавния глава, предложи Сотиров за генерал и титуляр на поста директор на „Военна полиция".

Първоначалното разследване на трагичната смърт на Тодор Манчев бе компрометирано, освен по линия на „Военна полиция", но така също и по линия на Държавна агенция „Национална сигурност". В контраразузнаването отговорен за проверката се оказа новоназначеният заместник-председател Станислав Станчев, който е доверено лице на Румен Радев, като от своя страна също е работил във „Военна полиция".
Новата експертиза, извършена в началото на септември, дава нова посока на разследването на смъртта на ст. лейтенант Манчев, включително и тази, че е убит, за да се прикрият следите за истинските виновници за инцидента в Чешнегирово.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какъв е източникът на тази глупост. Единственото вярно е въпросителната в заглавието. Останалото са спекулации. При това ясно насочени срещу Радев. Чудя се дали мога да питам КРОС по закона за достъпа до информация кой е авторът? Използването на смъртта на младо момче за политически цели е кощунство, а подхвърлянето на гнили версии си е свинщина. Що направо не кажете, че Радев е поръчал да го убият за да прикрият тъпите кравари, на които някой още по-тъп е изготвил план на занятието, а след това не е проверил какво са разбрали. Смешно, жалко и гнусно. БГ журналистика.

14.09.2021 10:22:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.