• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Мая Манолова :Трябва да има публичност и прозрачност при сключването на сделките

Мая Манолова :Трябва да има публичност и прозрачност при сключването на сделките

/КРОСС/ Бензинът и дизелът са с 1 лев по-скъпи от нормалната цена. Доказателството е в цената на руския суров петрол, която беше договорена от Асен Василев. Това каза лидерът на „Изправи се България" Мая Манолова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Тя посочи, че цената на суровия руски петрол във вчерашния ден е била 74 долара, колкото беше и в края на миналата година. Тогава дизелът и бензинът беше 2,4-2,5, сега е 3,4-3,5 лева, припомни тя.

„Проблемът е в „Лукойл Нефтохим". Дадена е възможност на една частна фирма да преработва на ишлеме евтиния руски петрол и тя след това продава на бензиностанциите на тази спекулативно висока цена. Това са по 10 милиона на ден, а на годишна база става дума за 3,5 милиона. Не става въпрос само за една частна компания, а за участието на държавата в компанията. Държавата е съучастник в поддържането на тези абсурдно високи цени, защото има златна акция", заяви Манолова.

Тя коментира и решението на България да приеме офертата за 1 танкер американски газ. Мая Манолова посочи, че това е 1/3 от необходимото количество газ за един месец и че не е известно каква ще бъде цената му. Трябва да има публичност и прозрачност при сключването на сделките и цената не може да е търговска тайна, след като всички граждани плащат сметката, подчерта тя. „Предполага се, че ще е 300-400 лева. Това значи около 370-380 лева, ако следим цените на газовите борси. Това е бич срещу българските потребители. И в момента цена от 300 лева повлече повишаване на всички енергоносители. Скъпият ток, скъпият газ и скъпите горива са  трите фактора на инфлацията. Ако служебното правителство не предприеме решителни действия, хората ги чака тежка зима", заяви Манолова.

Според нея не трябва да се отлагат разговорите с „Газпром", защото цената, на която бихме купували, би била значително по-ниска от алтернативите - около 250-260 лева. Според Манолова обаче страната ни трябва да постави три условия на „Газпром". „На първо място „Газпром" да поеме ясен ангажимент, че няма да търси отговорност за неустойки от българската държава. На второ място - тъй като е ясно, че количествата по договора, който приключва в края на тази година, няма как да бъдат взети,  че през зимните месеци ние ще имаме право да получим тези количества на цените, които са договорени. И трето - българското правителство да се опита да предоговори цената", каза Манолова.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Днес има точен отговор на този въпросзададен по-долу от Десислава Бакалчева - дъщерята на някогашния военен министър Ангел Найденов – Десислава е назначена за посланик на България в Австрия. Всеки миг президентът ще издаде и указа. Правело лошо впечатление, че това основно е обвързвано с новото семейство на Найденов и съответно с брачната му половинка Мая Манолова. Самият бивш министър на отбраната бил близък на Радев по военна линия, както и по димитровградска такава.А пък доскорошната омбудсманка заявявала цялостна поддръжка за Румен Радев и неговите политики и била главен негов покровител и за втория му мандат. Неин кадър – пиар, се озовал в Министерството на нововъведенията в новия служебен кабинет. А кума на Найденов и Манолова била Весела Лечева – новият спортен министър. Все хора от опозицията на Нинова. Изобщо – шуробаджанащина от най-долнопробен тип!

26.08.2022 17:30:24

Анонимен

Събота заран, вместо да момата да бере билки, Мая Манолова цъфнала в ефира на Нова телевизия да говори „експертно“ за газовата криза, пардон, да си покаже прическата. Потресаващо! Мая Манолова само за газа не се бе облещила, вече и от газ разбира. От ясно по-ясно е, че тези интервюта струват кинти. И е редно Нова телевизия да сложи горе вляво етикетче „Платено интервю“. Колко струват тия интервюта, бе, че и ние да участваме?! Щото щом Мая Манолова е „топ“ парче „газов експерт“, която наплещи купища банални заучени фразички, които всички са чели по вестници и сайтове, то явно учреждението на Цветеслава Гълъбова още не се е събудило. Добро утро!

20.08.2022 19:08:31

наша европейска фирма

¨Дадена е възможност на една частна фирма да преработва на ишлеме евтиния руски петрол и тя след това продава на бензиностанциите на тази спекулативно висока цена. " - Фирмата се казва LITASCO и е швейцарска! По тази причина, нашите управници мълчат като партизани и не предприемат нищо!

20.08.2022 16:26:50

Десислава Бакалчева

Знае ли някой в коя точно държава радев изпраща доведената щерка на Мая Манолова за посланик, която е дъщеря на Ангел Найденов и бивша секретарка в посолството ни в Берлин?

20.08.2022 15:30:54

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.