• 01 Окт 2020 |
 •  USD / BGN 1.6705
 •  GBP / BGN 2.1437
 •  CHF / BGN 1.8103
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Може ли оцеляването на Борисов да струва един плаж за Марешки?

Може ли оцеляването на Борисов да струва един плаж за Марешки?

/КРОСС/ Може ли партиен лидер, заявил се като опозиционен, да осигури оставането на власт на кабинета и колко струва тази услуга? Подобен сценарий изглежда напълно възможен, а в реализирането му са намесени 10 депутатски подписа, една плажна ивица, едно решение на Министерския съвет и съмнение за нарушение на европейската директива за концесиите.

Става дума за на пръв поглед необяснимата промяна в позицията на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който след като няколко пъти заяви, че партията му няма да подпише проекта за нова конституция на ГЕРБ, в крайна сметка го стори.

Идеята за промяна на основния закон беше условието, което премиерът Бойко Борисов сам си постави, за да остане на власт. Месец след началото на протестите с искане за оставките на правителството и на главния прокурор, министър-председателят Бойко Борисов обяви план за "рестарт" на системата с конституционни промени. За да започне процедурата, управляващите трябваше да съберат 120 подписа. Премиерът постави срок за това до 2 септември. И обяви, че ако това не се случи, парламентът ще е изчерпан.

Проблемът на управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти" беше, че нямат необподимите 120 подписа, а БСП и ДПС отказаха да участват. Така малката парламентарна група на "Воля" се оказа ключът към събирането на подписите.

В седмиците от средата на август до крайния срок лидерът на "Воля" Веселин Марешки няколко пъти променяше позицията си. Във всички вариации обаче той казваше, че "Воля" няма да подпише проекта. "Ако управляващите съберат подписи – ние ще се включим в дебатите", казваше често Марешки.

10 подписа и два плажа

На 2 септември сутринта Марешки отново каза, че няма да подпише "този проект", но ако има нови преговори с ГЕРБ, ситуацията може да се промени.

Няколко часа по-късно 10 души от 12-те депутати на "Воля" в парламента се подписват под проекта. В късния следобед ГЕРБ съобщи, че подписите са събрани и проектът може да бъде внесен.

Какво може да обясни тази промяна в рамките на няколко часа?

Вероятен отговор е друга случка от същия ден. По-рано сутринта се провежда заседание на Министерския съвет, на което правителството дава на концесия за 20 години плажа "Кабакум север 2" на фирма, свързана с лидера на "Воля". Дружеството е "Булмедикс 2012" - собственост на доскорошния депутат от "Воля" и смятан за дясна ръка на Марешки в парламента Андон Дончев. Той напусна Народното събрание на 15 юли, а процедурата за концесията е започнала в началото на месец юни.

Дончев беше един от близките депутати на партийния лидер Веселин Марешки. Докато беше в парламента, той беше пердседател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Преди Дончев да спечели концесията, в последните 10 години наемател на "Кабакум север 2" беше "Белвекс" ООД, собственост на "Марешки холд", чиито акционери са майката и децата на Веселин Марешки.

Но и това не е всичко. Седмица преди новия политически сезон Министерството на туризма е подписало договор за наем на плажа "Кабакум север 1" със семейната фирма на Марешки "Белвекс". Документът е от 27 август. Което съвпада с една от поредните промени в позицията на Марешки спрямо конституционния проект на ГЕРБ. Малко преди края на август лидерът на "Воля" каза, че макар и да не подпише проекта, партията му би гласувала впоследствие за Велико Народно събрание.

Наемната цена на обекта е в размер на 25 000 лв. без ДДС, цената на чадъри и шезлонги е по 4 лв. на брой.

Плажовете "Кабакум Север 1" и "Кабакум Север 2" по кадастър се водят различни, но са една и съща плажна ивица. Тя се намира между Варна и Златни пясъци. Именно там през 2012 г. Веселин Марешки построи построи двуетажен "фитнес". При проверка тогава, националният строителен контрол ДНСК установи, че обектът се води "преместваем", въпреки забраната за строеж на плажа. Във фитнеса цената за час тренировка беше определена на 100 лв., а в комбинация с масаж - 10 хил. лв. Така постройката не се ползваше от външни лица. Хора в района казваха, че Марешки я ползва като частна вила.

Пред бТВ в петък Марешки каза, че постройката още е там, вече не е фитнес, а се ползва от работниците на плажа.

Пред Свободна Европа столичният общински съветник от "Демократична България" Тома Белев каза, че наред с тайминга на концесията и подписите, които "Воля" даде на ГЕРБ, за да оцелее правителството, има нарушение и на европейската директива за концесиите.

"Според член 18 от директивата концесии в ЕС над 5 години се извършват, когато там са предвидени големи инвестиции и е нужно време, за да се изплатят. В случая инвестицията е 370 000 лева. При анализ на концесията размерът на инвестицията би се изплатил за по-малко от пет години", каза Белев.

"Господ гледа отгоре"

Потърсен за коментар Веселин Марешки каза пред Свободна Европа, че не вижда нарушение на директивата. "Приходите от плажа са 100 000 лева на година, оттам разходите си сметнете и ние излизаме на загуба. Така че 370 000 лева са голяма инвестиция за 20 години", каза той. След това лидерът на "Воля" каза, че няма нищо общо с концесията, която неговият бивш депутат е взел. Въпреки това Марешки продължи да говори във форма "ние", когато става дума за плажната ивица.

"Ако някой иска, с удоволствие бих му го подарил плажа. Ако вие искате да ви го съдействам да ви го дадат на вас. Може на вас, на президента, на когото кажете – ще ви съдействам да ви го подарят плажа", каза Марешки в телефонен разговор. На въпрос как ще съдейства, след като подобни решения са на Министерския съвет, а държавна собственост не се подарява, той отговори: "Това не е търговия с влияние, защото не искам нищо от вас. Би било търговия с влияние ако исках в замяна".

На въпрос на Свободна Европа дали концесията и наема на плажовете "Кабакум Север 1 и 2" са цената, която правителството е платило, за да получи още време във властта, Марешки каза:

"Ако цената е да вземеш нещо на загуба – значи, да. Така си го предайте".

След, което Марешки завърши с думите, че "Господ гледа отгоре и ще даде оценки".

"Прокуратурата и КПКОНПИ да се намесят"

Според юристката Грета Ганева е наложително прокуратурата и антикорупционната комисия КПКОНПИ да се намесят в случая. "Технически това решение на Министерския съвет изглежда, че е законосъобразно. Но в контекста на цялата ситуация, която се развива пред очите на цялото общество – вътрешните мотиви, които обосновават този изход, за мен са такива, че се равняват на липса на законосъобразни мотиви", каза тя.

"За да го кажа по-просто – решението за концесията на плаж "Кабакум" е толкова опорочено, че се равнява на правно нищо".

Според Ганева налице има облагодетелстване от действия на административни органи и по тази причина КПКОНПИ и прокуратурата трябва да вземат отношение.

Свободна Европа потърси становище от антикорупционната комисия, но такова до момента не е получено. Няма и реакция от управляващата партия ГЕРБ, които в петък не отговаряха на телефонни обаждания. Впоследствие пиарът на партията си изключи телефона.

Според депутата от БСП Явор Божанков "случаят е скандален". "Концесията и промяната на поведението на "Воля" в парламента трябва да се разглеждат в контекста на Наказателния кодекс", каза народният представител.

"Ние ще направим всичко необходимо органите да бъдат надлежно сезиране след като до момента не са се самосезирали", допълни Божанков.

Автор Полина Паунова, Свободна Европа

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

конак

Пеевската държанка с каскета напоследък няма публични изяви. Шиши и' е скръцнал със зъби.

08.09.2020 21:48:35

Наглоста няма лимит

Всеки себе уважаващ се човек не трябва да обръща внимание на такъв гол охлюв като този !!!

08.09.2020 20:10:37

Лозан Панов разобличи мафията у нас в герм. Шпигел

В България има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на медийна империя Делян Пеевски, който неофициално фактически е съпремиер. Ключови институции и власти се намират под негово влияние. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на реалната демокрация - независими съдилища, свободни медии и силна опозиция. Ето защо много граждани имат чувството, че живеят в „пленена“ държава“. Лично аз също смятам страната ни за „пленена държава“. Това е нещо, което европейската политика не иска да признае. В Европа се говори много за Унгария и Полша, но за съжаление не и за България. Съществена част от съдебната система е корумпирана и превзета, а причината е структурните проблеми в нея. Висшият съдебен съвет, самоуправляващият се орган на българската съдебна система, който решава всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни производства и освобождаване от длъжност, се състои предимно от политически назначени и контролирани членове. Следователно може да се каже, че най-важните части на българската съдебна система се намират под политическо влияние и могат да бъдат корумпирани. Всички съдебни реформи през последните няколко години бяха само симулация на реформи. Пример за корупция в съдебната система е проверката на председателя на Апелативен съд – София Даниела Дончева, която не е имала никакви последствия, въпреки установените процесуални нарушения. Едно от основните искания на протестиращите в България е оставката на всемогъщия главен прокурор. В България функционира все още старият съветски модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко разследване на прокурорите, които са под негово ръководство. Борисов не иска да промени нищо по този въпрос. Напротив, реакцията му за нова конституция е свързана с предоставяне на още повече правомощия. А това е опасно. В черния списък съм на премиера Бойко Борисов заради обявяването ми срещу мимикрията на съдебна реформа и министър-председателят ми изпрати съобщение с предупреждение. Досега срещу мен бяха заведени пет дисциплинарни производства. В нито едно от тях не бяха открити нарушения от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За щастие, шофьорът го забеляза. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно заседание. Жена ми е журналист и издател на немскоезичен български икономически вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни дела с напълно абсурдни обвинения. Близки до правителството медии от години водят клеветническа кампания срещу нас. Лично аз многократно съм изпращал на ЕК доклади за състоянието на съдебната система в България. Мисля, че там са наясно със ситуацията. Може да направите сравнение с болен от рак, чиито жизненоважни органи са засегнати, но всеки път, когато отиде на лекар, му се казва, че е здрав и даже получава бонбони в добавка. Бонбоните в ЕС са многото милиарди евро безвъзмездни средства. Те допринасят за това туморът в България да продължи да се увеличава. Затова хората излязоха сега по улиците. Те искат да победят рака. . Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за ситуацията в нашата страна! 8.9.2020 г.

08.09.2020 19:28:34

Анонимен

Делото на Марешки за рекет на аптеки от преди 2 години е на трупчета и всеки момент може да бъде извадено, така че Марешки ще прави каквото му кажат, независимо какви ги приказва, плажа е най малката му грижа, знае че ако не слушка го чака съдбата на Баневи , Арабадйиеви и....

08.09.2020 18:05:11

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

08.09.2020 10:10:05

BG

Хората нямат доверие на крадецът-еднокнижник Борисов. Вън долната мутра.

08.09.2020 09:01:17

Никой не вярва на резидента Радев

Той не може да прави кабинет и не може да прави нищо в президентството.Вън.

08.09.2020 07:29:58

Cayce

Бандитът Борисов няма да удържи по-дълго от два-три месеца. Най-късно през декември ще заработи служебен кабинет, а в края на зимата ще се проведат парламентарни избори.

07.09.2020 17:37:08

Анонимен

Всичко е възможно в Мутроландия – или беше Мутростан? Както някой справедливо отбеляза, не трябва да се сърдим на Марешки който не е чел проекта на ГЕРБ, трябва да се сърдим на тези, които го подписаха след като го прочетоха! Днешния коментар на Георги Марков също ми хареса - добър политически ход /не чак блестящ, както каза той/, но провален поради некадърния проект.

07.09.2020 16:13:09

Анонимен

Голямо пънене за служебен кабинет.Явно,оня мушморок със съветниците в ареста за шпионаж е намислил нещо.

07.09.2020 15:16:57

Анонимен

Няма кой да прави служебен кабинет,има редовен,с работещ Парламент и нституции. .Радев,ако иска да прави кабинет трябва да си намери и държава,тука няма как да стане.

07.09.2020 13:21:52

Анонимен

МаГАрешки е опозиционер, но само на думи! Иначе си е патерица на борисOFF. Вижте всички негови предишни кандидатури, след първия тур неизменно за втория призоваваше да се гласува за гробарите! Сега чувам,че вече нямали желание да се кандидатират повече за парламента! Мигар някой се е залетял да гласува за тях...

06.09.2020 19:15:36

Информационно обслужване

Редовните избори ще бъдат след 5 месеца, сега предстои служебен кабинет.

06.09.2020 18:23:46

Анонимен

Редовните избори са след 6 месеца.Там ще видим кой ще управлява.Не пред катуните,не на площада.

06.09.2020 15:27:47

Анонимен

Цяла България не иска оставка на никого. Дори червените социологически агенции показват ГЕРБ на първо място,ако изборите са днес.Хората ще си управляват с протести или без.Това до редовните избори,а те ще покажат,че и след това.

06.09.2020 07:27:52

Анонимен

Да не се отклонява вниманието със „законно” избрания Парламент. Въпросът е за номера с нескопосания написан проект за конституция, за да се продължи живота на правителството, на което цяла България иска оставката. Политическите проститутки се проявяват все по отчетливо, за да продължат да си упражняват професията. А протестиращите от управлението биват наричани „изроди” от такива, които им се иска да не изглеждат като такива.

05.09.2020 21:48:45

Анонимен

Марешки , ще изпълнява каквото му кажат, защото делото, което му спретнаха преди 2 години за рекет на аптеките е на трупчета и всеки момент може да бъде възобновено, и той да се отзове в ареста. Така, че не го слушайте какво приказва, той винаги е подкрепял и ще подкрепя властимащите.

05.09.2020 18:59:40

Боци Маймуната

С помиярът от снимката е свършено.

05.09.2020 17:19:51

Анонимен

Голям интерес към подписа на Марешки.Добре,че не ги сватосаха с премиера,че както е тръгнало такава помия се лее,че цялата българска журналистика се удави в нея.Големият проблем на България е,че никой не вярва на журналистите, толкова изсмукани от пръстите глупости изписаха и наговориха.

05.09.2020 17:07:50

Анонимен

Аферим, Кьопоолу! Ашколсун за аферата! Аферим, Борисоолу - Борисенко! Дерзайте, товарищи!

05.09.2020 16:39:58

ОСТАВКА НА МАГАРЕШКИ И СЪД ЗА НЕГО!

ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА НА БОРИСОВ И ГЕШЕВ!

05.09.2020 15:16:58

Анонимен

Ах, колко са чуствителни,колко са притеснени,че улицата не може да събори един цял Парламент избран на редовни избори и ,който е редно да управлява до идущите редовни избори за Парламент през 2021г.

05.09.2020 14:46:21

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.