• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Борислав Сандов: "Марица 3" не е ремонтирана в последните десетилети

Борислав Сандов: "Марица 3" не е ремонтирана в последните десетилети

/КРОСС/ - Какво се случва в ТЕЦ „Марица" 3?
- В момента нищо!

- Спрян е ТЕЦ-ът, а в същото време има замърсяване!
- Има замърсяване под нормите! Има пренос на замърсяване от района на Гълъбово. Поне виждайки данните за посоката на вятъра и нивата, които отчитаме в Гълъбово спрямо нивата, които отчитаме в Димитровград - има пряка корелация!

- Вчерашното сведение на МОСВ беше, че има отново замърсявания над нормите, заедно с табличен и цифров материал!
- Не, напротив! Има замърсяване над нормите в Гълъбово! В Димитровград има завишаване, но не е над нормите!

- Вчера във вашето съобщение пишеше, че благодарение на вятъра, който духа от Гълъбово и от Стара Загора, така ли е?
- Точно така! Има завишаване на нивата на серен диоксид, но те са под нормите, които са за нарушение.

- Тоест със спирането на „Марица 3" няма вече замърсяване над границата в Димитровград?
- От спирането на „Марица 3" в Димитровград, от станцията, която е ситуирана там, не е установено на този етап замърсяване, което е над нормите! Но се вижда в дните, в които има замърсяване над района на Гълъбово и има посока на вятъра от Гълъбово към Димитровград, се вижда този пренос и той се отразява в стойностите на серния диоксид в Гълъбово!

- А как се отчита посоката на вятъра?
- НИМХ дава такива данни!

- Които вашите станции засичат?
- Да, станциите на НИМХ!

- А Вие знаете ли факта, понеже отскоро сте в изпълнителната власт, иначе отдавна сте в екологията, че когато „Марица Изток 2" и „Марица Изток 3" са под високата норма на замърсяване, тя е достатъчна, за да замърсява Димитровград?
- Не разбрах въпроса Ви!

- Когато е под границата на допустимото, не я знам в числа, „Марица Изток 2" и „Марица Изток 3" замърсяват Димитровград, независимо че са под нормата!
- А замърсяват Димитровград над нормата?

- Точно така!
- Не знам за такива данни! Но има 4 предприятия в района, които се намират в Раднево и Гълъбово. Това са ТЕЦ „Марица Изток 2" държавната, „Брикел" частната, „Контурглобал" частната и AES Гълъбово. Така че има 4 централи. Трябва да се погледнат показателите от 4-те, за да се види дали е възможен пренос на някоя от тях към Димитровград, ако в този ден има такова замерване.

- А кога ще го направите това?
- То се прави постоянно! Тези станции работят ежедневно!

- Кога ще излезете с някаква статистика, която да е убедителна?
- Статистиката е налична. Тя се намира на сайта на Изпълнителната агенция по околната среда и може всеки гражданин да стигне до нея!

- Не ме разбрахте! Снощи вие обобщихте резултата, за да отговорите на протестиращите в „Марица 3"!
- Точно така!

- Ще направите ли същото?
- За какъв период?

- Ами за тези дни! Те казват, че са направили всички подобрения, които са изисквани, но никой, нито от министерството ...
- Гарантирам Ви, че не са ги направили тези подобрения!

- Никой не е дошъл да ги види! Знаете ли това, г-н Сандов?
- Гарантирам Ви, че не са ги направили, защото те трябва да ремонтират цяла една сграда!

- Добре, но РИОСВ или някой от МОСВ няма ли да отиде да провери?
- Трябва да отиде Изпълнителна агенция по околна среда, когато те действително изпратят писмо, че са направили тези подобрения.

- Те са изпратили!
- Не! Те са изпратили писмо, с което отговарят на предишно предписание за горивната компонента. То не съответства на принудителната административна мярка, която им е издадена и предписанията по нея!

- Добре, последен въпрос, Вие като управляващ, как ще решите въпроса с „Марица 3"? Чакате решението на второинстанционния административен съд или ще проконтролирате какви ремонтни подобрителни дейности правят?
- Решението е във връзка с установено системно замърсяване, то може да бъде отстранено и чак тогава предприятието може да работи! Решението има предварително изпълнение, така че съдът единствено може да го отмени, но ние очакваме то да бъде потвърдено по-скоро!

- Тоест Вие няма да направите проверка за ефективността на ремонта преди втора инстанция?
- Ремонт не е извършван!

- Е, така го казвате! Идете и вижте!
- Трябва да дойде целият китайски народ, за да го направи за една седмица този ремонт! Наистина, сериозно Ви говоря! Цялата сграда пуши! Не е да запушиш една дупка някъде! Съжалявам, че стигам до това ниво, но тази централа не е ремонтирана в последните десетилетия! Тази централа беше затворена заради липсата на ефективност! Единствено високите цени на електроенергията миналата година създадоха условия тази централа повторно да бъде отворена! Тя беше затворена по икономически причини. Тя отвори повторно без да е направила ремонти, без да е направила модернизация. И тя не може да работи, след като се вижда, че извършва системно нарушаване. Някои наричат това геноцид, защото броят, особено на децата с дихателни заболявания в този регион са се увеличили. Постоянно ми пишат хора, някои от които вече са се изнесли от онзи регион! На нас на първо място ни е животът и здравето на хората! И състоянието на околната среда! За енергия, енергия се произвежда по различни начини и се транспортира по различен начин. Така че не може въглищната енергетика да бъде „свещена крава", всичко да зависи от нея и всички да се подчиняваме на нея!

- Чувствителната нотка със здравето на децата, приемам я наистина, тя винаги работи!
- Това са показателите! Не, това са показателите, данните са това!

- Един последен бизнес въпрос! ТЕЦ-овете „Марица 3", „Брикел" и „Бобов дол" се свързват с Христо Ковачки. Асен Василев на 100-те дни на кабинета „Кирил Петков" направи заявление, че ще затвори „Брикел" и „Бобов дол", защото работели малко. Има ли нещо лично, сега и със затварянето на „Марица 3" от страна на кабинета и някакъв икономически заговор?
- От моя страна няма нищо лично към един или друг собственик! Аз следя закона и онова, което е предписание по закон. Може би г-н Василев има предвид други мерки, които да се прилагат, дали по Механизма за справедлив преход, дали по друга линия! Дали поради задължения на тези предприятия, защото знам, че те имат задължения към държавата.

- Това е друга тема, да не смесваме темите!
- Не зная какви са основанията, които г-н Асен Василев е изложил в това свое намерение. Но казвам, че моите действия се ръководят от законодателството, за което аз отговарям и това е! Няма лично отношение към един или друг собственик!

- Към Ковачки!?
- Те не са само тези три ТЕЦ-а, които са свързани с г-н Ковачки!

- Споменаваха се тези трите!
- Явно има някакво друго основание спрямо тези 3, ако някой ги е сложил в един клъстер!

- Разбрах, благодаря Ви! И няма да ги проверявате?
-Всичко се проверява! Има данни от постоянен мониторинг! Има проверки по сигнал!

- Не, ремонтните дейности?
-Ремонтните дейности, когато се извършат и се каже, че са извършени ремонтни дейности, ще отидем да ги проверим! Но когато се каже - ние сме модернизирали, защото сме добавили към горивната компонента биомаса, това не е свързано с нашите предписания за предотвратяване на неорганизирани източници на емисии от серен диоксид!

- Разбрах Ви! Много Ви благодаря за това интервю!

Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов отговаря на въпроси на Илиана Беновска за предаването "Беновска пита" по Радио К2.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

васалитет

А какво да кажем за американските Марици 1 и 3 на които държавата плаща над 800 милиона годишно? Защо подписалите този договор не са в затвора?

17.05.2022 15:25:24

Милко

И какво каза тоя смешник? Пак нищо!

11.05.2022 20:03:31

Асен

Сандов - позор, оставка и затвор!

11.05.2022 19:28:35

Калоян

Със заяждането с "Марица" 3 - Борислав Сандов отново показва, че изпълнява прищевките на олигархът Иво Прокопиев и му разчиства конкуренцията в сектора с ВЕИ и ВЕЦ мощностите!

11.05.2022 17:01:44

Амина Джоя

Сандов отново се прави на разбирач. Изобщо не се усеща колко е смешен вече ... .

11.05.2022 15:15:51

Никола

Нямам думи за отговорите на Сандов, ще чака някой да му каже, че е направен ремонт, той нямало да проверява на място, а точно в какво се състои работата му тогава?!

11.05.2022 12:23:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.