• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

До 20 септември ще има яснота кога ще бъде екстрадиран Брендо

До 20 септември ще има яснота кога ще бъде екстрадиран Брендо

/КРОСС/ Няма конкретна правна норма, която да каже при конкуренция между молещи държави за екстрадиция, коя е с предимство. Това обясни в сутрешния блок „Тази сутрин" адвокат Марин Марковски. Той коментира случая с Евелин Банев - Брендо, който според зам.-градският прокурор на София Иво Илиев е своеобразен правен прецедент, защото той е лице, което търсят три държави - България, Румъния и Италия. Логиката е като български гражданин задържаният да бъде върнат у нас. Има обаче колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка.

До около 20 септември ще има яснота кога ще бъде екстрадиран Брендо, казва Марковски.

Българската прокуратура съобразно изискванията на закона и международното право, след като е направена червена бюлетина на Интерпол, която е абсолютно задължителна за изпълнение, са изпратили документите веднага, когато се е разбрало, че е арестуван Евелин Банев. Така, че ние може би сме първи, поясни адвокат Марковски. Според него, ако се спазва правният принцип пръв по време - пръв по право, нормално е да го изпратят в България. Тази норма обаче няма задължителен характер, припомни адвокатът.

Когато нещо не е уредено в закона, тогава се търси общият дух на закона. В конкретния случай въпросът остава открит, той има тежки присъди, ако е жив и здрав да ги излежи, ще излезе от затвора на около 90 години, каза още Марин Марковски.

Консулската ни служба в Украйна ще трябва да му осигури помощ. Консулът трябва да се срещне с него, да му осигури защитник, посочи адвокатът.

Влязлата в сила присъда на една държава не може да бъде отменена, категоричен беше Марковски. Един съдебен акт, независимо на коя държава е, е нещо много сериозно и трябва да бъде изпълнен, защото иначе се подриват основите на правосъдието, смята адвокатът.

Според него Брендо няма да получи допълнително наказание, защото преди години се е укрил и не е изтърпял присъдите си.

Нашето наказателно право няма допълнителна присъда за това, че не е отишъл да търпи вече издадена присъда. Може би законодателят е преценил, че дори и най-опасната птица има право да счупи клетката и да излезе, коментира още Марин Марковски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.