• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Над 800 загинали при земетресение в Мароко (ОБНОВЕНА)

Над 800 загинали при земетресение в Мароко (ОБНОВЕНА)

/КРОСС/ Силно земетресение удари Мароко късно снощи, до момента се съобщава за над 800 загинали. Най-малко 672 души са ранени. Подобно на други земетресения, броят на жертвите нараства, тъй като ситуацията става по-ясна в селските и по-труднодостъпни райони. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес съболезнованията си във връзка със силното земетресение в Мароко, предаде БТА.

В този труден ден подкрепяме изцяло нашите марокански братя и сестри, написа в акаунта си в социалната мрежа Екс Ердоган, който в момента е в Индия за участие в срещата на върха на Г-20.

Той изрази съболезнованията си за загиналите и пожела бързо възстановяване на ранените.

През февруари Югоизточна Турция бе засегната от две разрушителни земетресения със сила 7,6 и 7,7, при които загинаха над 50 000 души.

***

Най-малко 632 са жертвите на мощното земетресение, което разлюля снощи Мароко, предаде Ройтерс, като се позова на мароканската държавна телевизия, пише БТА. Данните за жертвите са на мароканското вътрешно министерство. Съобщава се и за 329 ранени. Представител на мароканските власти заяви, че повечето смъртни случаи са в планински райони, които са труднодостъпни. Жители на Маракеш, който е най-близкият до епицентъра на земетресението голям град, разказаха, че в историческата част на града им има паднали сгради. Местна телевизия излъчи кадри на паднало минаре на джамия, което се е срутило върху автомобили.

Мароканското вътрешно министерство призова за спокойствие. Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 2004 г., когато при земен трус загинаха над 600 души. Съболезнования във връзка със земетресението в Мароко поднесе индийският премиер Нарендра Моди, който днес и утре е домакин на срещата на Г-20 в Делхи. "Изключително съм натъжен от загубата на (човешки) животи при земетресението в Мароко", написа Моди в социалната платформа "Екс", известна до неотдавна като "Туитър".

"В този трагичен час мислите ми са с народа на Мароко. Съболезнования на тези, които са загубили близки", се казва още в публикацията на индийския лидер. Съболезнованията си поднесе и германският канцлер Олаф Шолц. "Ужасни новини от Мароко. В тези трудни часове мислите ни са с жертвите на това опустошително земетресение. Съчувстваме на всички засегнати от това природно бедствие", се казва в публикация на германския лидер в "Екс", цитирана от Франс прес.

***

Най-малко 296 са жертвите и 153 са ранените в резултат на мощното земетресение в Мароко, сочи предварителен официален доклад, публикуван от мароканското министерство на вътрешните работи, цитиран от Франс прес и БТА.

„Според предварителен доклад това земетресение е отнело живота на 296 души в провинциите и общините Ал-Хауз, Маракеш, Уарзазат, Азилал, Чичауа и Тарудант", се казва в изявление на министерството. Още 153 души са ранени и хоспитализирани, според същия източник.

Епицентърът на мощното земетресение, с магнитуд 6,8 според Геофизическият институт на САЩ е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат. Националният център за научни и технически изследвания, базиран в Рабат, от своя страна посочи, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз.

Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е регистрирало досега. Според видеа, разпространени в социалните мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е причинило значителни материални щети в няколко града.

Освен в Маракеш, трусът е бил усетен в Рабат, Казабланка, Агадир и Есауира, предизвиквайки паника сред населението. Много хора са излезнали по улиците на тези градове, страхувайки се от срутването на домовете си, показват видеа, излъчени в социалните мрежи. На снимки и видеоклипове, публикувани в интернет, се виждат значителни разрушения в Стария град на Маракеш, както и смачкани от отломки и камъни автомобили.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.