• 01 Дек 2022 |
 •  USD / BGN 1.8850
 •  GBP / BGN 2.2614
 •  CHF / BGN 1.9848
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 2°C

Марс е осеян с човешки боклуци

Марс е осеян с човешки боклуци

/КРОСС/ Хората изследват повърхността на Марс повече от 50 години. По данни на Службата на ООН по въпросите на Космоса страните са изпратили 18 обекта на Марс в 14 отделни мисии. Много от тези мисии все още продължават, но през десетилетията на изследване на Марс човечеството е оставило много отломки на повърхността на Червената планета. Има три основни източника на отломки на Марс: изхвърлено оборудване, неактивни космически апарати и разбили се сонди.

Всяка мисия до повърхността на Марс изисква модул за защита на космическия кораб. Този модул включва топлинен щит за преминаване на апарата през атмосферата на планетата, както и парашут и оборудване за кацане. При спускане апаратът изхвърля части от модула и те може да се озоват на различни места на повърхността на планетата.

Когато отломките се ударят в повърхността, те може да се разпаднат на по-малки фрагменти, както се случи по време на кацането на марсохода Perseverance през 2021 г. За тези години са открити множество малки отломки - например в средата на август 2022 г. Perseverance откри заплетена мрежа, изхвърлена при кацането. На 13 юни 2022 г. марсоходът откри голямо, лъскаво термично одеяло на 2 км от мястото, където се приземи.Както Curiosity през 2012 г., така и Opportunity през 2005 г. са се натъквали на отломки от спускаемите модули.

На повърхността на Марс има девет неактивни космически апарата: модулите Mars 3, Mars 6, Viking 1, Viking 2, Beagle 2, Phoenix и марсоходите Sojourner, Spirit и наскоро загиналия Opportunity. Може би е по-правилно да ги считаме за исторически реликви, а не за боклук. Част от боклука е оставен умишлено: през юли 2021 г. Perseverance изпусна свредло на повърхността и го замени с ново, за да продължи да събира проби. Разбили се космически апарати и техните отломки са друг източник на боклук. Поне два космически апарата са се разбили и още четири са загубили контакт преди или малко след кацането. Безопасното спускане до повърхността на Червената планета е най-трудната част от всяка мисия за кацане на Марс и невинаги завършва добре.

Отломките на Марс са риск за настоящите и бъдещите мисии. Екипът на Perseverance документира всички отломки, които открие, и проверява дали някоя от тях може да замърси пробите, които марсоходът събира. Инженерите също разглеждали въпроса дали отломките могат да попречат на кацането на Perseverance, но заключили, че рискът е малък. Учените отбелязват, че отломките на Марс също са част от историята. Космическите апарати и техните части са първите етапи в човешкото изследване на други планети.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.