• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Росица Матева: 800 машини могат да тръгнат в четвъртък от Тайван

Росица Матева: 800 машини могат да тръгнат в четвъртък от Тайван

/КРОСС/ До сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 машини и в четвъртък могат да се транспортират към България. В Нидерландия има 672 машини от същия вид. Това заяви пред БТВ зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях. В момента водим разговори със „Смартматик", които са производителите на тези машини. В Холандия има произведени 672 машини от същия вид. Вчера в телефонен разговор с председателя на ЦИК представителят на „Смартматик" каза, че до сряда в Тайван могат да бъдат произведени още 800 машини и в четвъртък могат да бъдат транспортирани към България. Водим разговори как да се осъществи този транспорт. Обслужването ще бъде от „Сиела Норма", защото то е предмет на тази обществена поръчка, която в момента", каза Матева.

Тя обясни, че все още не е платено на "Сиела Норма" за предходната поръчка за вота на 4 април, защото работата на е приета. "На 10 юни сме изпратили поредното писмо с искане за допълнителни документи и най-вече на кодове, за да може софтуерът, който е по този договор, да го полза държавата, без необходимостта изпълнителят или производителят да има намеса, след като се приемем работата по този договор. Не са предадени всички кодове, за да може този софтуер да бъде модифициран така, че Българската държава да може да организира избори, без необходимостта „Сиела" или „Смартматик" да модифицират софтуера за всички следващи избори", каза Матева.

„В България трябва да има машини в около 9400 секции, към момента зад граница трябва да има в 242 секции. Имаме 9600 машини и ще направим възможното да се справим. Много по-добре ще бъде в повече секции да има повече от една. Ако успеем да доставим тези допълнителни машини, ще поставим по две в повече от 700 секции. Това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателите", каза Матева.

По думите й, ако те не бъдат доставени, то ще трябва да се обърнат особено внимание в тези секционни комисии, в които са гласували повече избиратели да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз.Тя поясни, ч трудно ще бъде, ако една машина не работи, да се достави нова или да се инсталира такава. "В тези случаи ще се мине на хартиени бюлетини", заяви Матева.

Въпреки това тя изрази надежда, че ще доставят тези допълнителни машини. Представителят на „Смартматик" в петък гарантирал съдействието на фирмата да бъде изпълнена доставката на машините и прехвърлянето на знанията за софтуера.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.