• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Разследване: МЗ е раздало компрометирани китайски маски на хора от първа линия

Разследване: МЗ е раздало компрометирани китайски маски на хора от първа линия

/КРОСС/ Ново видео разследване „Маската невъзможна" на Антикорупционния фонд (АКФ) разкрива, че Министерство на здравеопазването (МЗ) е разпределило 1,2 млн. китайски маски с компрометирано качество между хора на първа линия в борбата с COVID-19.
В края на месец март 2020 министърът на здравеопазването сключи два договора с Китай за доставка на близо 3 млн. бр. защитни маски и 50 броя респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро. Производители на маските са китайските компании RYZUR и HANGZHOU.

Още преди сключването на договорите с Китай в медиите излизат публикации, че компанията RYZUR е доставила на различни държави дефектни маски, които не осигуряват посоченото ниво на защита срещу заразяване с COVID-19. Няколко държави, сред които Нидерландия и Испания, връщат маските обратно в Китай, други задължават производителя да посочи на етикета действителното ниво на защита. Канада изрично декларира, че маските представляват риск за здравето на работещите на първа линия и няма да бъдат предоставяни на такива хора. Въпреки това, в договорите, сключени от България липсва изрична защитна клауза за купувача в случай на доставка на дефектни маски и приложимото право е китайското, чиито конкретни норми са неизвестни.

Един от анализите на тези маски - RYZUR, модел KN95B, китайски стандарт GB2626-2006, европейски стандарт EN 149:2001 + A1:2009, извършен от американска лаборатория е общодостъпен - публикуван на сайта на лабораторията в началото на май 2020 г. Резултатите показват, че нивото на филтрация на анализираните 10 маски е между 27 % и 33,9 % вместо записаните в документацията на производителя 99,ф2 %. Именно такива са маските, закупени по първия договор с Китай.

„Предвид публикациите за компрометирано качество на маските RYZUR, попитахме правителството: „Какви мерки е предприела България за защита на правата на купувача по договорите за доставка?" и „Тествала ли е България маските от същия вид и производител, доставени в България преди да ги раздаде?" заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Няколко месеца след като зададохме въпросите си получихме отговор, че „в Министерство на здравеопазването не е постъпвала информация за доставени маски с компрометирано качество", но маските на RYZUR са тествани в Лабораторията по вирусология към Биологическия факултет на Софийски университет и заключението е, че „предпазват 100 % от вируси с големината на SARS-CoV-2."
Детайлен анализ на предоставената документация, обаче повдигна някои смущаващи въпроси. Видно от протокола за изследване, поръчаното от Министерството на здравеопазването тестване е включвало само една маска от общо 1,2 млн., получени в 5 отделни пратки, което прави тестването непредставително. В протокола не се описва утвърден научен метод за изследване. Самата Лаборатория по вирусология не е акредитирана от Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация" - единственият орган в Република България, който има право да извършва акредитация на органи за оценяване на съответствието.
В крайна сметка методът на изследване и акредитацията на лабораторията се оказват без значение, защото тестваната маска не е вида, закупен от България, за който има данни за компрометирано качество. От протокола става ясно, че единствената тестваната маска е RYZUR, зелена на цвят, отговаряща на европейски стандарт EN 14683:2019+AC. Такива маски обаче не са закупени от България. Единствените закупени маски RYZUR са модел KN95B, китайски стандарт GB2626-2006, европейски стандарт EN 149:2001 + A1:2009.

От анализираната информация по случая излиза следното:

България е закупила маски, при наличие на общоизвестна информация за проблемно качество.
В договора не са предвидени конкретни компенсаторни клаузи за купувача, в случай на дефект, а приложимото към договора право е неизвестно за българската страна.
България не е поискала никакви последващи защитни мерки, като преетикиране, намаление на цената, връщане на количества.
Няма данни за бракувани количества маски.
Нито една от получените в 5 пратки 1,2 млн. маски RYZUR, реално не е тествана.
Цялото количество маски е раздадено и използвано от работещи на първа линия срещу COVID-19 лица.
Няма данни ползвателите да са уведомени за възможните рискове за здравето им.

„В условията на продължаваща COVID-19 пандемия, АКФ пита: защо не са тествани маските, за които самото Министерство признава, че вероятно са компрометирани? Защо въпреки това те са раздадени? Застрашено ли е здравето на хората на първа линия? Уведомени ли са ползвателите, че маските не осигуряват посоченото ниво защита и представляват риск за здравето и безопасността на медицинските работници на първа линия?"

„Призоваваме компетентните органи да изпълнят правомощията си и да проверят защо не е положена дължимата грижа за здравето на българските медици, така както това е направено за здравето на медиците в Канада, Испания, Нидерландия и останалите държави, поучили дефектни маски", каза Бойко Станкушев, директор на АКФ и допълни, че „с цел избягване на подобни практики в бъдеще и като израз на мисията си да съдейства на институциите, АКФ ще внесе сигнал до прокуратурата и ще предостави цялата информация, с която разполага."

Двете части на видео разследването на АКФ можете да видите тук:

video :https://www.youtube.com/watch?v=U3UizwFopng

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.