• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Д-р Пламен Масларски: Респираторно-синцитиалният вирус и грипът протичат най-тежко при децата

Д-р Пламен Масларски: Респираторно-синцитиалният вирус и грипът протичат най-тежко при децата

/КРОСС/ Респираторно-синцитиалният вирус и грипът протичат най-тежко при децата. Това заяви педиатърът д-р Пламен Масларски в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Респираторно-синцитиалният вирус е най-честият причинител на инфекции на долните дихателни пътища. „При новородените и малките деца протича с тежък задух, бронхиолит и много често се налага по-сериозно лечение, а нерядко се стига до хоспитализация. Грипа се справят с грипната инфекция за няколко дни, но проблем е втората вълна от усложнения - бактериалните инфекции след преболедуване от вируса. Грипният вирус е изключително агресивен и уврежда лигавицата на дихателната система и нанася поражения. Това затруднява бариерните функции на организма и обикновено имаме втора вълна. Когато е разклатен имунитетът и когато е увреден епителът, бактериите създават проблеми", обясни специалистът.

Според д-р Масларски здравната система е добре подготвена срещу грипните заболявания. „Когато имаме пик на тези заболявания да ограничим контактите в затворени помещения. Това не значи детето да се спре от детска градина и училище, но да нямаме безразборни контакти с много хора, да се спазва лична хигиена. Когато детето се разболее, разполагаме с възможност за точна диагноза. Има тестове, които са леснодостъпни, родителите могат да ги направят сами и да се постави диагнозата. Има медикаменти, които са много силни антивирусни препарати, които са приложими и за много малки деца, още в кърмаческа възраст, приложени в първите два или три дни, те дават много бързо оздравяване и намаляват риска от усложнения", заяви д-р Масларски.

Когато заболяването продължи по-дълго и детето не се чувства добре, той препоръча задължителен преглед, за да се изключат усложнения.

По думите му вече е преминала вълната от грип тип А и тип Б и респираторно-синцитиални инфекции. Има отделни „взривове" на варицела и отделни гнезда на скарлатината.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.