• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Мария Спираки: България държи 45% от пазара на специални масла в света

Мария Спираки: България държи 45% от пазара на специални масла в света

/КРОСС/ Българското розово масло може да попадне в категорията на опасни с химичния си състав вещества. Това предвижда регламент, подготвян от Европейската комисия. Това беше и поводът България да започне кампания, с която да докаже чистотата на розовото масло. Кампанията стартира от Казанлък, където вече започна прибирането реколтата на маслодайната роза дамасцена. Българското розово масло, произведено в Долината на розите, е изключително ценно и няма аналог в света. Подобно твърдение може да преобърне бизнес, развиван от векове.

„Важно е да се запази човекът и околната среда от всички вредни вещества. На второ място е важно да се запази конкретната природа на всяко етерично масло, да се разгледат научните аспекти... Следва да вземем предвид конкретиката на всяко етерично масло и да вземем предвид целия отрасъл на това етерично масло". Това заяви евродепутатът Мария Спираки от ЕНП в студиото на предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите й биоикономиката е един от най-важните отрасли в цялата европейска икономика и в Зелената сделка. „В Европа 80 млрд. евро са свързани с райони като България, Испания, Франция, Гърция. България държи 45% от пазара за етерични масла в света. Затова трябва да пазим този поминък и тази позиция. Наша работа е да запазим и разширим тези предприятия", каза Спираки.

За вчерашната акция на партия „Възраждане", чиито симпатизанти заляха сградата на ЕК в София с червена боя, тя каза: „Европа е тук, за да създава работни места и България има привилегията да принадлежи към този важен клуб. Затова е важно да имате проевропейско правителство".

Кметът на Казанлък Галина Стоянова поде кампания за опазване на розовото масло от ноември 2022 г., когато е получила писмо за промяна в евродирективата. „Нашите евродепутати направиха конкретна промяна в Доклада, който ще бъде в Комисията по околна среда на Европарламента. Предстои среща с Асоциацията на етерични масла. Засегнати са Испания с лимоните, Италия, Франция - целият ЕС, всички региони, които произвеждат етерични масла са заинтересовани да бъде представено като биологична субстанция, а не като съставка от химични елементи", каза Стоянова.

„Не мисля, че в ЕС всички важни въпроси са решени, за да се вглеждаме в етикетите на етеричните масла. Това засяга най-вече малките производители, които ще загубят възможността да работят изцяло в този традиционен бранш", каза кметът на Казанлък.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.