• 18 Авг 2022 |
  •  USD / BGN 1.9216
  •  GBP / BGN 2.3176
  •  CHF / BGN 2.0199
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Пламен Николов:Светът е влюбен в българското розово масло

Пламен Николов:Светът е влюбен в българското розово масло

/КРОСС/ В края на пролетта е времето, в което цялата розова долина ухае приятно. Ценният розов цвят се прибира от градините и поема по дългия път към пазара на етерични масла.

В разгара на сезона в дестилерията кипи неуморен труд от зори до мрак. Чувал след чувал розовият цвят напуска полетата в долината и поема по дългия път към световния пазар. И съвсем не е местен патриотизъм това, че целият свят е удивен от неговите качества.

„Хората са ми казвали, че нашето масло е като Ролс-ройса в маслата. Останалите са като разумни немски автомобили, но нашето е най-добро", казва Пламен Николов, изп. директор на дестилерия за розово масло.

Николов управлява бутикова дестилерия, разположена в сърцето на розовата долина. Съвсем близо до Казанлък високотехнологичният цикъл работи на пълни обороти и поема тонове розов цвят.

Рано през май фермерите броят пъпките на всяко растение, за да определят колко дълъг ще е сезонът на брането.

„Колкото пъпки има - например 16 - толкова дни се очаква да береш. Всяка пъпка се отваря за един ден", обяснява Николов.

Така от розовите градини в региона всеки ден идват стотици чували с цвят. Познавачите веднага могат да посочат качествената суровина.

„Влагата стимулира маслото в суровина. Ако цветът е сух, в него няма масло", поясни експертът.

Оттук цветовете продължават към 4 огромни дестилационни апарата. Преди казаните обаче розовата суровина преминава по специално проектирана лента под зоркия поглед на човешкото око. И най-незначителният примес би могъл да унищожи цялата продукция.

„Ако е камък, може да създаде проблем на техниката. Попадат забравени дрехи или други замърсители, които съдържат някакви химични елементи. По този начин се компрометира маслото за целия ден", обясни Иван Каракерезов, технически директор на дестилерия за розово масло.

Същинската дестилация е позната на човечеството от векове. Във всеки казан се варят над 5 кубични метра вода и розов цвят. Самото розово масло се извлича чрез изпаренията. Парата се охлажда и концентрира.

Само за 1 килограм розово масло са необходими около 4 тона цвят.

Светът е влюбен в българското розово масло. Но самият аромат е само малка част от ценните му качества. В парфюмерията го търсят, заради способността му да задържа други аромати и бавно да ги отделя. Широко приложение маслото от рози има и в ароматерапията.

Почти 100% от полученото у нас масло заминава извън страната, за да разнася надлъж и нашир традициите и аромата на очарователната розова долина

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само в България от векове се обработва и добива розово масло известно на прочутите европейски парфюмерийни компании. Така е, защото само в България може да се намери робска работна ръка.

05.06.2022 10:53:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.