• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Росица Матева, ЦИК: Проверката на всички партии и коалиции все още не е приключила

Росица Матева, ЦИК: Проверката на всички партии и коалиции все още не е приключила

/КРОСС/ Проверката на всички партии и коалиции все още не е приключила. Късно снощи бе предоставена на ЦИК проверката на две партии и една коалиция - остава да бъдат проверени подписките на една партия и една коалиция и с това ще приключим. За момента няма проблеми с подписите. Ако и днес не открием такива, всички 24 партии и 7 коалиции ще се явят на изборите. Това каза за Bulgaria ON AIR зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

„Почти няма подписка, в която да няма поне една "мъртва душа". В някои от тях броят им достига до 400. Необходимите по закон подписи са 2500. В момента, когато те са налични, проверката приключва и останалата част от подписката не се проверява", поясни тя.

Матева припомни, че през годините от ЦИК са правили предложения подписката да отпадне и да се въведе нов критерий, по който да се преценява дали дадена парти или коалиция може да участва в изборите. Една от идеите на Комисията е била това да се случва на база участие в предходни избори даден процент от избирателите да са подкрепили партията.

"ЦИК може да откаже регистрация на политическа партия единствено ако не бъдат представени някои от изискуемите документи. Имаше подобен случай през 2021 г. Към вчерашния ден бяха подадени около 3000 заявления за гласуване извън страната. Срокът за подаването им изтича на 6 септември", констатира Матева.

От думите ѝ стана ясно още, че профилактиката на машините все още не е стартирала, а към момента се извършва ремонт на част от устройствата. Най-често проблеми се срещат при печатащите устройства.

"Всичко върви в срок, няма да има проблеми с подготовката на машините за вота", категорична бе тя.

Матева обобщи, че по предварителни данни 6 661 774 избиратели имат право да гласуват на тези избори.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

проф.Мария Пиргова

Неолиберализмът, такъв какъвто го познаваме като икономическа политика, система, засягаща труда и обуславя новия характер на труда, произтичащ от новите технологии, има вече нов политически израз. Всяка икономическа система е естествено да се стреми към политическа власт и да консумира обществените условия през нея. В случая, вече имаме достатъчни социални условия за да можем да обобщим, че неолиберализмът, като икономическа политика, се изявява в неототалитаризъм - в политическа форма и власт над хората. Тази неототалинарна власт има за цел да укрепи неолиберализма, сиреч свръхлиберализма, насочен към свръхексплоатация на наемния труд, дерегулация на държавата и стремеж към глобални политически отношения. Вече има натиск от страна на политическите елити да ликвидират националната държава. След маргинализация се минава към тотална ликвидация. България е пример за такава ликвидация на националната държава, Ние вече не можем да защитим националните ни интереси. В политологията говорим за демокрация, демократична система, как през избори произвеждаме власт. В държавите, които са вече псевдодържави, че и в развитите даже, виждаме тенденции така наречената демокрация да не произвежда власт от долу до горе чрез избори. Политологията трябва да се ревизира вече изцяло. Ние отиваме на избори, но не произвеждаме власт. Защото дори избирателната система е пропорционална, или мажоритарна, затворените партийните елити подреждат листите. Партиите назначават политическите фигури за харесване и избор от народа. Те предопределят кой ще е избран. Партийните елити са лобисти на едрия капитал. Сиреч едрият капитал подрежда листите. Той си купува листите. Вредата от дерегулацията на държавата води до хаос и беззаконие. Днес неототалитаризмът засяга глобално целия свят. Едрият капитал вече притежава държавите. д,п.н.,проф.Мария Пиргова

19.08.2022 18:15:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.