• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Маргарита Махаева: Само две медицински сестри обслужват отделението по детска онкохематология в ИСУЛ

Маргарита Махаева: Само две медицински сестри обслужват отделението по детска онкохематология в ИСУЛ
Отделенията по детска онкохематология са само три за цялата страна

/КРОСС/ След получен сигнал от разтревожени родители за състоянието на отделението по детска онкохематология в УМБАЛ "Царица Йоанна" (ИСУЛ) народните представители от Възраждане Маргарита Махаева и Георги Георгиев, и двамата членове на комисията по здравеопазване, посетиха директора на лечебното заведение Любомир Пенев.

Поводът на посещението - в отделението са останали на работа две медицински сестри, които трябва да запълват денонощен график на цялото отделение, в което има 24 разкрити легла за деца с онкохематологични заболявания. Трансплантационният сектор към отделението е затворен, отдавна, поради все същата причина - няма медицински сестри, които да обслужват децата, настанени в него. На крачка от затваряне е било и самото отделение, което засега се крепи, с помощта на медицински сестри от други отделения.

На въпроса на Маргарита Махаева от "Възраждане", как смята да разреши проблема и какви стъпки ще предприеме, за да предотврати затварянето на отделението, директорът отговори, че е предприел необходимите мерки, като на този етап е командировал две медицински сестри от отделението по педиатрия и съобщи, че очаква още три, които са в предизвестие от други места. Обеща, че до месец в отделението ще работят достатъчно сестри, които да покриват графиците, както и че скоро трансплантационният сектор отново ще отвори врати.

След изтичането на един месец от срещата ни с директора, ще осъществим нова среща, за да проверим дали обещанията на г-н Пенев са спазени. Напомняме, че отделенията по детска онкохематология са само три за цялата страна, което е крайно недостатъчно, а затварянето на което и да е от тях би било пагубно за малките пациенти. Не възприемаме и решение за непрекъснато командироване на медицински сестри от едно отделение в друго. Всяка патология има своята специфика и с постоянно прехвърляне на персонал, не е възможно пациентите да получат качествено обслужване, което е най-важният прийом в здравеопазването.

За съжаление, липсата на медицински специалисти остава една от най-болните теми в тази насока, главно заради ниското възнаграждение, което получават, а коментарът на здравния министър по темата е, че е „безсилен да се справи" с това", коментира народният представител от "Възраждане", Маргарита Махаева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.