• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Д-р Асен Меджидиев: В края на този месец или в началото на следващия, ще имаме два медицински хеликоптера

Д-р Асен Меджидиев: В края на този месец или в началото на следващия, ще имаме два медицински хеликоптера

/КРОСС/ Със сигурност в края на този месец или в началото на следващия, ще имаме два хеликоптера, които ще стартират и ще започне въздушната помощ по въздуха. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Той уточни, че процедурата по наемане на хеликоптери на лизинг вече е приключила и е спечелена от италианската фирма, която е предложила по-добра цена.

„Пожелавам на колегата, който ще дойде след мен, да завърши това, много малко остана - площадките да бъдат завършени до 15-20 дни, завършваме и окомплектоването на Националния център за спешна медицинска помощ по въздуха, имаме обучени първите 50 медика. Много малко остава и реално нашето население ще има спешна помощ по въздуха", заяви Меджидиев.

Страната ни ще ползва хеликоптери на лизинг докато не се сдобие със свои собствени. Очаква се първият закупен хеликоптер да бъде доставен у нас през декември, а догодина да получим още два.

Много важно е да бъде приет бюджета на НЗОК. Детското и майчино здравеопазване са приоритет на служебното правителство и средствата за увеличение на клиничните пътеки са много важни.

„С бюджета, който сме отделили за увеличение, без увеличение на здравната вноска, се помага много на здравната система. Ще се усети от всички колеги на всички нива", заяви д-р Меджидиев.

Ако здравната вноска бъде увеличавана, тя трябва да бъде поета от държавата, смята здравният министър.

Той обяви, че е назначен вътрешен одит на болницата в Котел, Агенция медицински надзор също ще извърши проверки. Проблемът там е вече отстраненият директор на болницата. Проблемът вече е решен и болницата ще работи, увери д-р Меджидиев. „Факт е, че са принуждавани лекари и персонал да напускат, което е водило болницата към умишлен фалит. Това е една болница, която има много добра материално-техническа база, много добре оборудвана, с прекрасен персонал. Тези хора милеят за болницата си, те искат да работят и веднага всички ще се върнат на работа", увери той.

България е постигнала категоричен успех в преговорите си с ЕК за намаляване на дозите. „Отпада задължението на държавата оттук нататък да получава ваксини, които да унищожаваме. Ние спестихме 188 милиона на държавата от ваксини, които трябваше да заплатим, да дойдат и да ги унищожим. Миналата година спестихме около 111 милиона, дарихме на друга държава членка на ЕС. Парите, които ще спестим, са повече, отколкото са необходими да построим детска болница", посочи д-р Меджидиев.

В сключения между ЕК и „Пфайзер" договор остава възможността, когато има нужда, България да поръча нови дози спрямо нуждите и да бъдат заплатени, когато бъдат доставени. „Ние имаме платени 1,4 милиона дози, които Министерството не достави. Ако ги бяхме доставили при този нулев интерес, означаваше вече да ги унищожаваме. Ваксини за желаещите има", подчерта здравният министър.

Асен Меджидиев заяви, че има много добри впечатления за своя наследник на поста проф. Христо Хинков и че е убеден, че той ще продължи започнатото за изграждането на детска болница, спешната помощ по въздуха и реформата в ТЕЛК. „Пожелавам тези инициативи да бъдат продължени. Аз ще помагам на всеки един министър. Има опита и съм сигурен, че ще продължи тези инициативи", каза той.

Изтъкна, обаче, че го обиждат твърденията, че служебното правителство следва проруски интереси. „Стана ми малко обидно. Аз никога не съм имал проруски интереси, за да се коментира, че нашият кабинет има проруски интереси. Аз съм защитавал само интересите на България. И моят президент винаги е стоял и е настоявал за това. Абсурдна е формулата „всички срещу Радев и служебното правителство". Не може да остане такова клеймо!", каза Меджидиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.