• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Асен Меджидиев: Надявам до края на седмицата да кажа къде ще е Националната детска болница

Асен Меджидиев: Надявам до края на седмицата да кажа къде ще е Националната детска болница

/КРОСС/  Благодаря на политиците, които ме поканиха, че дадоха пълна свобода на екипа ми да работим спокойно. Като служебен кабинет не можем да правим големи политики, но поне да регулираме настоящото състояние на здравеопазването. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в предаването „120 минути“ по бТВ.

Той коментира обещаното от предходното управление увеличение на заплатите на медицинските работници и защо то не е възможно да бъде изпълнено. Заплатите в болниците се формират на база извършена дейност по клиничните пътеки и не се определят от Министерство на здравеопазването, а от БЛС и Надзорния съвет на НЗОК, посочи министърът. „За тези пътеки, които бяха увеличени за миналата година, не е даден допълнителен финансов ресурс. Разчитало се е на финансовия резерв, който ще остане в НЗОК, за да може да се покрия към края на годината това. Те са увеличени от май месец до края на годината, не устойчиво“, поясни д-р Меджидиев.

Той обяви, че е водил разговори с БЛС за допълнително увеличаване на недофинансираните клинични пътеки. „Много областни и общински болници страдат, те не могат да си изкарат парите. Страдат лечебните заведения, които не работят по скъпите клинични пътеки“, обясни служебният министър.

За следващата година Министерството на финансите е подсигурило ресурс за устойчиво увеличение на заплатите. В Спешна помощ също се планира такова.

В момента се работи по инвестиционния проект за Национална детска болница, а до края на седмицата той обеща да обяви повече информация за това къде ще бъде тя, обяви д-р Меджидиев. „Не да ремонтираме някоя сграда, някъде я да пригаждаме за детска болница, да бутаме стени, да надграждаме. Искаме тя да е наистина европейска, с прекрасно спешно отделение, с хирургични зали. Искаме да има отделна сграда с хотел за родителите. Искаме да е с отделна сграда за рехабилитационен център за децата, с подземни и надземни паркинги, с един огромен парк - някъде около 14-15 декара. Тя ще бъде Национална детска болница не е само за София. В края на седмицата се надявам да го обявя“, заяви Меджидиев.

Здравният министър обясни и какво се случва с липсващите лекарства в аптечната мрежа. В се правят проверки в Агенцията по лекарствата съвместно с „Информационно обслужване“ заради променените формули в Системата за електронно проследяване на медикаментите. Той обясни, че преди в тази система са били включени над 340 медикамента и при падне на наличността им в аптечната мрежа под 65%, електронната система отчита това автоматично и автоматично влиза в сила забрана за износа им. „В момента се наблюдава само 60 медикамента. Около 280 са изтеглени от наблюдение. Не мога да кажа как се е случило и какво е било основанието на предишния министър на здравеопазването да го направи, но за мен не е справедливо спрямо гражданите“, заяви Меджидиев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.