• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Меркел: ЕС трябва да вземе съдбата си в свои ръце

Меркел: ЕС трябва да вземе съдбата си в свои ръце

/КРОСС/ Месец преди началото на германското председателство на Съвета на ЕС канцлерът Ангела Меркел потвърди, че акцентът ще бъде насочен към справяне с кризата с коронавируса и нейните последици.

Меркел, заедно с федералните министри на финансите и външните работи Олаф Шолц и Хайко Маас , както и с министъра в канцлерството Хелге Браун, информираха лидерите на Европейския парламент в сряда. Председателят Давид Сасоли и председателите на политическите групи присъстваха на срещата.

След разговора, който се проведе като видеоконференция, федералното правителство заяви, че е обсъдено как да се подпомогне възстановяването на европейската икономика и многогодишната финансова рамка на ЕС. Стана дума и за опазването на климата, цифровата политика и ролята на Европа в света. Германия ще поеме председателството на Съюза за шест месеца в началото на юли. Членовете на Бундестага и Европейския парламент също обмениха мнения в сряда. Председателят на Бундестага Волфганг Шойбле обяви, че през есента трябва да се проведе конференция на високо равнище за миграцията и даването на убежище с участието на членове на националните парламенти и Европейския парламент.

"Европа може да излезе от кризата по-силна, отколкото влезе", заяви Меркел в речта си за външната политика и политиката на сигурност по време на председателството. Въпреки че сега фокусът ще бъде основно върху вътрешни въпроси, върху икономическото възстановяване, трябва да се обърне внимание на „колко важен е глобалният ни ангажимент". Целта е „укрепване на Европа като котва на стабилността в света" и „по-нататъшното й развитие като способна и оформяща сила". На първо място Меркел спомена отношенията с Китай, които трябва да бъдат активно оформени. През септември в Лайпциг е планирана среща на върха между ЕС и Китай. Меркел маркира четири теми, по които се надява да постигне напредък: сключването на инвестиционно споразумение, опазване на климата и околната среда, по-голяма прозрачност по глобалните пандемии и устойчивото развитие в Африка.

Планирана е среща на върха между ЕС и Африка за октомври. Хората трябва да намерят заедно отговор как могат да бъдат смекчени последиците от пандемията, каза Меркел. Европа би могла да научи много от онези африкански страни, които имат собствен опит в борбата с пандемията. Тя припомни, че конференцията в Берлин за Либия през януари допринесе за подкрепа на усилията за мир. Възможност за стабилизиране на страната би имало само ако страните се споразумеят с посредничеството на ООН за прекратяване на огъня и се върнат на масата за преговори.

Канцлерът каза, че най-важният партньор на Европа са САЩ. „Разбира се, аз съм наясно, че работата с Америка в момента е по-трудна, отколкото бихме искали." Въпреки това тя беше „дълбоко" убедена, че трансатлантическите отношения са и ще останат „централен стълб" на германската външна политика и политиката на сигурност. Европа не е „неутрална", тя „е част от политическия запад". Ако иска да запази ценностите си, ще трябва да вземе съдбата си в свои ръце повече от преди и също да действа като надежден партньор на западната общност от ценности и интереси.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.