• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Заместничката на Гешев: Закриване на спецсъда ще се отрази на делата на европрокуратурата

Заместничката на Гешев: Закриване на спецсъда ще се отрази на делата на европрокуратурата

/КРОСС/ Върховната административна прокуратура разпореди на контролните органи и общините поредица от проверки за незаконни строежи по Черноморското крайбрежие. Една от тези проверки и за строежа край Алепу, а вчера приключи проверката за качеството на водата в пловдивското село Брестовица. Тя беше разпоредена чрез служебния екоминистър.

Ръководителят на Въхровната административна прокуратура и един от заместниците на главния прокурор Десислава Пиронева обясни в "Денят започва", че е преразгледана проверката на случая "Алепу", която е текла още през 2019 година. Тогава проверката е показала, че всичко е наред, но нещата са се променяли във времето - уточни Пиронева.

"Установихме незаконосъобразен административен акт, а именно повторно разрешение за строеж, т.е., последващо разрешение за строеж на мястото. Първоначално е било дадено такаво за изграждане на подпорна стена, впоследствие инвеститорът се е отказал с нотариално заверена декларация от него и е предприел мерки по снабдяване с ново такова - именно то се явявява незаконосъобразно, според нас нищожно", коментира зам-главният прокурор.

ВАП е направила пълен анализ на всички обстоятелства, които касаят случая и е сезирала Окръжна прокуратура Бургас, която е внесла протест срещу това разрешение за строеж. Делото на първа инстанция е приключило и съдът е прогласил нищожност, сега предстои разглеждане на делото от ВАС през есента.

През 2020 година е направена проверка по цялото Черноморие. Констатирани са нарушения както на Закона за устройство на територията, така и на екологичното законодателство. Навсякъде са сезирани съответните компетентни местни органи.

Пиронева заяви, че действително има проблем с питейната вода в Брестовица.

"Изследванията са показали какъв е източникът, откъдето манганът попада в питейната вода, също така, че повишеното количество манган е отчетено през месец март тази година, а след това контролните изследвания са показали неопасно, но все пак наличие на манган. Контролните органи са предприели необходимите мерки както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", обясни Пиронева.

По думите ѝ ВиК операторът е иницирал изграждане на нов водопровод в дългосрочен план, предстои проучване и обявяване на обществена поръчка.

"Същевременно са предприети мерки за предотвратяване и филтриране на водата, за да може количеството на манган да бъде намалено. Здравните власти в лицето на РЗИ-Пловдив не позволяват и към момента употребата на тази вода за питейни нужди и за готвене. Проверката не констатира данни за увреждане на човешкото здраве", заяви зам-главният прокурор.

Според нея проблемът е натрупан с годините в резултат на експлоатацията на ВЕЦ, който се намира в непосредствена близост.

"Предприети са краткосрочните мерки за предотвратяване на продължаващото замърсяване на водата, в дългосрочен план е обещано и се планира изграждането на нов водопровод", обобщи тя.

Пиронева коментира и евентуално закриване на специализираните съдилища. Според нея закриването на Специализирания наказателен съд ще се отрази неблагоприятно на бъдещо разглеждане на делата на европрокуратурата. Тя заяви, че служебният кабинет дори е предприел мерки, насочени към специализация на съдилищата, а това говори за една непоследователност. Такива промени според нея трябва да се правят след обстоен и задълбочен, отговарящ на обществените потребности и на тенденциите анализ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

мафия

Не спецпрокуратурата, цялата държава е за закриване, защото е оплетена от мафии! Партиите се превърнаха в ОПГ за облагодетелстване на елитите си! Политиката се превърна в мръсна работа, защото се напълни с мръсници! Няма сектор, който да не е покварен, прогнил, корумпиран!

30.07.2021 11:48:30

Анонимен

Завършилите ЮЗУ са: тая калинка, Румен Николов (пашата), Шиши, кака Сийка, Томка Бикова и т.н. В тази ковачница на кадри се е записал да учи и Каскета! Дай Боже всекиму!

28.07.2021 22:52:44

Пеевската прокуратура е част от организираната престъпност. Наложително е да се изчегърта.

27.07.2021 10:43:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.