• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Ананиев: Очакваме намаление на случаите с COVID -19

Ананиев: Очакваме намаление на случаите с COVID -19

/КРОСС/ Очакваме в следващите дни да има намаление на случаите на заразени с коронавирус, следим непрекъснато ситуацията, обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг на Националния стадион.

Според Ананиев, въпреки че в последните дни случаите на новозаразени с коронавирус често са над 100, за момента не се налага допълнително затягане на противоепидемичните мерки в страната. “Не се предвижда затягане на мерките, на този етап решихме, че мерките отговарят на получените данни за българските граждани. Това особено се отнася за спортистите, тъй като те са в добро физическо състояние, те са групата в най-добро здравословно състояние. Очакваме в следващите дни да има намаление на случаите, следим непрекъснато ситуацията”, подчерта Ананиев.

Той обаче изтъкна, че е възможно да се приемат по-строги мерки по отношение на допускането на фенове на стадионите по време на футболните мачове. “Ако феновете продължават да се държат така, както се държаха на Левски – ЦСКА, ще пристъпим към затягане на мерките. Знаете, че в цяла Европа се играе без фенове, но нека дадем шанс на присъстващите, надяваме се този път да спазват мерките. За финала ще допуснем по 3 хиляди зрители на сектор”, коментира Ананиев.

Директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев уточни, че отговорност за спазването на мерките по време на мачовете, носят отборите-домакини, като съответно те ще понасят наказания при неспазване на ограниченията. “Задължение на организатора на футболния мач е да осигури възможност за спазване на противоепидемичните мерки. Вече имаме един съставен акт във връзка с мача ЦСКА – Левски. Отговорност носи организаторът, който е отборът-домакин”, каза Пенчев.

От своя страна спортният министър Красен Кралев заяви, че имайки предвид важността на срещата и това, че Националният стадион е с много по-голям капацитет на трибуните, са взели решение да допуснат до 12 хиляди души, равномерно разпределени по секторите, като изискването е феновете да бъдат разположени през седалка.

Нека феновете да бъдат отговорни и да спазват предписанията, заяви спортният министър относно финала за Купата на България между ЦСКА и Локомотив Пловдив.

По-рано днес стана ясно, че за решаващия мач за трофея, който ще се играе в сряда от 19:15 часа на Националния стадион, ще бъде направено изключение от ограничението за максимум 4 хиляди зрители на мач, като ще бъдат допуснат общо 12 хиляди души. “Имаме разочарование от поведението на част от феновете, тъй като знаете, че България е една от малкото страни, които направиха компромис и допуснаха посещението на фенове по стадионите, но те не спазиха предписаните мерки. Но имайки предвид важността на срещата и това, че Националният стадион е с много по-голям капацитет и трибуните, взехме решение да допуснем до 12 хиляди души, равномерно разпредели по секторите, като изискването е феновете да бъдат разположени през седалка. Нека феновете да бъдат отговорни и да спазват предписанията”, каза Кралев на извънреден брифинг днес.

“В случая с финала за Купата отговорността на спазването на мерките е на Професионалната футболна лига, говорили сме с тях да разпределят по справедлив начин билетите и да осигурят спазването на мерките. За финала се прави изключение, на другите мачове остава ограничението за максимум 1000 зрители на сектор”, допълни той.

Кралев разкри и какви ще са новите противоепидемични протоколи за футболните отбори във връзка с епидемията от COVID-19. “В момента заповедта изисква до 3-то число всеки месец да бъдат представени PCR тестове на всички играчи, треньори и служители на отборите. В периода между двата PCR теста в началото на всеки месец, отговорност за участниците ще носят лекарите на клубовете, като преди всеки мач те ще трябва да заверят с подпис, че гарантират здравето на играчите по отношение на коронавируса”, обясни той.

“При установяване на случай на коронавирус, играчът се отстранява от отбора и към него се прилагат предвидените противоепидемични мерки. За останалите лица се провеждат PCR тестове, който трябва да бъдат според изискванията – два отрицателни теста в рамките на три дни. От там-нататък при негативни резултати всички футболисти продължават участието си в срещите”, каза още Кралев.

Финалът за Купата на България между отборите на ЦСКА и Локомотив Пловдив е в сряда от 19:15 часа на Националния стадион “Васил Левски”. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А дано ама надали! От стадионите ще се пръсне една зараза ама Бойко е голям футболист и мъжкар!

28.06.2020 16:06:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.