• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Загърбихме ли мерките срещи Ковид-19 и достатъчни ли са маските?

Загърбихме ли мерките срещи Ковид-19 и достатъчни ли са маските?
Отразяват се зле не само на икономиката, но и на психическото ни здраве

/КРОСС/ Мнозина вече не взимат на сериозно много от мерките срещу новия коронавирус. "Те носят маски и се чувстват защитени", казва социалният психолог Ролф ван Дик в интервю за списание "Шпигел".

"Ние проведохме проучване из цяла Германия, което стига точно до тези заключения. Попитахме хиляда души дали полагат усилия да избягват социалните контакти, да спазват метър и половина дистанция до други хора и да си мият често ръцете, както препоръчват от СЗО. Проведохме първата анкета преди 6 седмици, а месец по-късно зададохме същите въпроси на същите 1000 участници. При всички въпроси регистрирахме спад на одобрението за мерките. Казано иначе - хората стават по-небрежни. И лично мен това ме тревожи", коментира психологът, цитиран от "Дойче веле".

Според Ролф ван Дик едно от възможните обяснения за това е, че с маски хората се чувстват достатъчно защитени - те се чувстват по-защитени, отколкото всъщност предпазват маските. Затова те игнорират другите предпазни мерки и средства, които може би са дори значително по-ефективни

 

"Още когато в Германия се водеше дебат за маските, експертите вирусолози и епидемиолози впрочем предупредиха за този ефект", казва той.

Вирусолозите предупреждават за очаквана втора вълна на епидемията, заради която мерките отново може да бъдат затегнати. Дали германците ще приемат повторно налагане на строги ограничения? 

"Зависи от това как ще се развият нещата. Хората знаят, че в Берлин например се строи временна болница, четат, че се пазят легла за интензивно лечение. Ако това продължи, хората трудно ще бъдат убедени, че трябва да се въведат отново ограничения за излизане навън и контакти с други хора", твърди Ролф ван Дик.

Според него друг важен аспект ще бъде медицинският напредък: засега нямаме нито лекарство срещу Ковид-19, нито ваксина или ефективно мобилно приложение за проследяване на контактните лица

 

"Но в момента, в който едно от тези неща бъде разработено, ще бъде безпредметно да се налагат нови забрани за излизане. Защото мерките се отразяват зле не само на икономиката, но и на психическото ни здраве, както и на склонността към домашно насилие у някои хора. А всичко това означава: хората недоволстват срещу ограниченията не само защото държат да се срещат с други хора, а и защото те им се отразяват зле", казва още социалният психолог.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Пламен Иванов

Наказателно преследване за измамника Борисов и организираната му престъпна група от НОЩ 28.05.2020 Наказателно преследване за измамника Борисов и организираната му престъпна група от НОЩ. Срещнах един мой познат, силно изплашен. Опитах се на нормален човешки език да го успокоя. Казах му, че вирус има, но не е толкова страшен, че на този етап едно е ясно, че нито сме се изпоразболели чак толкова, нито измрели, но сме станали по-бедни, че нито някой ни е лекувал, нито спасявал, а става дума за едни пари дето трябва да се откраднат. Той ме погледна уплашено и каза, да крадат каквото искат, ти не гледаш ли по телевизията колко е страшно, след това избяга. Та за това Борисов и престъпната му група трябва да носят отговорност. Побъркаха малодушните хора. Нанесоха им душевни травми. При повечето този ужас ще остане за дълго, а при някои за винаги. Това е престъпление. Те, малодушните хора не са виновни, че са такива. При тях това е характеропатия и дори не осъзнават как са бели употребени. По тази причина трябва да бъдат защитавани и някой да се бори за правата им. Ще кажете чак пък престъпление. Ами да. По същата схема действат и ало-измамниците. Намират доверчиви хора, събуждат страхове във фантазията им с цел грабеж. Тази дейност е инкриминирана, та за това не виждам причина на Борисов и ОПГ-то му да не се търси наказателна отговорност. Знам, че при каскет-прокуратурата това няма да се случи. Аз обаче вярвам, че възмездието по един или друг начин ще ги застигне.

28.05.2020 19:20:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.