• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Ген. Мутафчийски: Всяко смекчаване на мерките носи риск от усложняване на епидемията

Ген. Мутафчийски: Всяко смекчаване на мерките носи риск от усложняване на епидемията

/КРОСС/ Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отказа да коментира думите на премиера, че е възможно разхлабване на някои мерки и дори преждевременната отмяна на извънредното положение. Той бе категоричен, че това е политическо решение, а работата на щаба е да информира обективно правителството с обстановката в страната.

Все пак началника на ВМА посочи, че трябва да сме наясно, че всяко смекчаване на мерките ще доведе до усложняване на епидемиологичната обстановка.

„Експертното мнение навсякъде по света е едно и също. Виждате в Германия се заговори за разхлабване на мерките и затова в Берлин се изграждат огромни зали по примера на „Арена Армеец“ за прием на болни. Това се случва и в Букурещ. Има ясно съзнание, че разхлабването на мерките, ще доведе до усложняване на обстановката. Обществото трябва да е наясно дали може да плати тази цена и да има политически консенсус“, каза ген. Мутафчийски.

Той обясни, че в началото на април страната ни е имала пик на заболелите от COVID-19, но в момента се „катерим“ към нов пик.

Не можем да изкажем мнение, че ако се отворят къщите за гости ще се отрази добре психологически на народа, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка. Светът не може и не трябва да спира. Най-вероятно ще се наложи да живеем дълго с този вирус. Има тенденция – това, което не се е ограничавало досега, се ограничава сега“, каза още генералът.

Какви са вариантите да се отворят училищата?

По думите на Мутафчийски това също своите рискове, но все пак текат анализи как може да се случи това.

„В света няма еднозначно мнение кое е по-добрият вариант за училищата – има две стратегии: едната е за пускане на по-малките ученици и детските градини, като целта е родителите да се върнат на работа. Всяка такава мярка може да доведе до много заразени, обаче. Вторият модел е пускане на по-големите ученици, защото им предстоят по-важни изпити, но и при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение по време на епидемия – да носят маски, да спазват дистанция и да ползват дезинфектанти. И за двете категории се препоръчва снижаване на броя на децата и двусменен режим“, уточни още началника на оперативния щаб.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Прав е Мутафчийски, лошото е, че няма повече власт, за да може малоумните дебили като пишещите по-долу да разберат, че по време на пандемия дисциплината и наложените правила трябва да бъдат спазвани!

27.04.2020 02:49:54

ген.д-р проф.минетчийски или лудия от 4-ти км. таз

Очаква ни втори пик на коронавируса в България. Мерките в момента са на път да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват.В други страни, в които говорят за разхлабването им, са прехвърлили платото на заболеваемостта и вървят надолу, докато нашата крива върви нагоре. Всъщност ние преживяваме втори малък пик, защото в началото на април имахме подобен такъв. След това заболеваемостта намаля и в последно време пак се катерим нагоре.Очаква се много по-тежка втора вълна на епидемията от коронавируса За парковете винаги съм казвал, че не са животоспасяващи. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата,

27.04.2020 00:53:45

Елена Гунчева

МУТРАТА ПРИЗНА ПЪЛНИЯТ ПРОВАЛ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ Явно поради природното си скудоумие и напъните да блесне с „приятелите” си по света и да покаже колко много го е грижа, Борисов не се усети как направи тотален гаф. На страницата си е публикувал негова снимка с Ердоган, с когото днес бил договорил 100!!! онкоболни българи да продължат лечението си и химиотерапията си, започнати в Турция! В проспериращата Му държава явно няма елементарни условия за това. България е член на Европейския съюз. Здравеопазване, образование и икономика са трите основни стълба на всяка държава. Само в диктатурите стълбовете са администрация, полиция и армия. И точно в това здравеопазване е тотал щета, причинена от Борисов и некадърното му управление от калинки. Вече видяхме неадекватността на Министъра на здавеопазването, който е финансист и нищо не разбира от здраве и болници. За съжаление освен него и другите не разбират. В резултат – болници са закрити и закриват, спешната помощ остава без кадри, хора умират на входовете на болниците поради отказ от лечение от страна на далите Хипократова клетва. Онкоцентровете в България са като концлагери, внушаващи чувство на обреченост и отчаяние с мизерията си. Въпреки безкрайно способните български лекари, няма условия, няма техника, няма лекарства. В проспериращата герберастка държава на калинките. И това Борисов си го признава в прав текст. Че ще праща във време на епидемия българските болни в Турция, защото тук няма адекватно лечение. А защо всъщност не пратим всички болни в чужбина, поне хората да имат елементарен шанс за живот? А парите за здравеопазване направо да си ги приберат? Докъде стигнахме? Преди десетилетия от Турция идваха да се лекуват в България, чужденци идваха за лечение, а сега българите се чувстват като в бежански лагер от Четвъртия свят по отношение на грижата за здравето и живота им. Лекарите на първа линия все още нямат облекла и предпазни средства, въпреки клетвите на ГМР и хвалбите Му по света. А с днешното признание нещата си дойдоха на мястото – в европейска България болните не могат да се лекуват. Пращаме българи в Турция, защото там Ердоган, дори и диктатор, се грижи за народа си и за здравето му. Докато в България само се усвояват пари и се назначават калинки. И тези хора координират и управляват мерките при епидемия! Бог да ни е на помощ!

26.04.2020 16:08:14

Георги Дренчев

Отворете безусловно парковете, веднага, като обясните, че само дистанцията между хората от различни домакинства е водещият принцип за социална дистанция, който ще продължи още дълги месеци. Разкарайте тези маски на открито, като ги оставите задължителни в магазини и затворени пространства и престанете да шикалкавите и тормозите хората с неподготвеността и страховете си. Дайте възможност за спорт и възстановяване, кретени! Къде ви е плана за утре, вдругиден, следващия месец, къде? Нямате, само бела чао ви кънти в празните герберастки кратуни! Престанете с лъжите за другите държави, които ни дават за пример – няма такива и навсякъде има ум, разум и уважение към обществото, а не едноличен просташки режим! P.S. Курц умира от смях, като му преведат какво говори неговия пародиен колега Борисов. …

26.04.2020 15:35:28

Диди

Този генерал -помияр да се върне към гилдията на хирурзите и то коремните хирурзи и да не дава акъли на епидемиолози и инфекционисти. Вреден е този човечец и този цирк с измислената памдемия

26.04.2020 10:25:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.