• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Гърция затяга мерките за етикиране на говеждо месо

Гърция затяга мерките за етикиране на говеждо месо
Въвежда задължително маркиране със син печат

/КРОСС/ Намерението на правителството да покаже нулева толерантност към гърцизацията на месото изрази министърът на развитието на селските райони на Гърция Лефтерис Авгенакис, като свързаните с това оплаквания на животновъди се увеличиха точно преди Великден, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

В съобщение на Министерството на развитието на селските райони се говори за радикални промени в рамката, регулираща защитата на гръцкото месо. Някои нови мерки, които ще бъдат приложени незабавно, са използването на етикета като задължително средство за идентификация на месо, задължителното запечатване със син печат на месото от гръцки произход, хомогенността на начина на маркиране на едър рогат добитък с този на други видове.

Ето какво гласи съобщението на Министерството на развитието на селските райони и храните" "Министърът на земеделското развитие и храните Лефтерис Авгенакис прави радикални промени в рамката за защита на гръцкото месо, потвърждавайки намерението си да защити производителите и потребителите от спекулациите с месо от съседни страни, продавани за гръцки". Според новите разпоредби, които влизат в сила незабавно във връзка с Великден:

1. Етикетът ще бъде задължително средство за идентификация на месото.

2. Ще има задължително запечатване със син печат на тези от гръцки произход (животни, които са родени, отгледани и заклани в Гърция)

3. Разпоредба за по-гъвкави нива на контрол

4. Назначаване на президент в комисиите по санкции и възражения на представител от ЕЛГО, вместо представител на ДАОК, както е до днес.

5. Осигуряване на помощ при одита на проекти на място от служителите и други обществени служби.

6. Съответствие с Регламент (ЕО) 2018/775 относно етикетирането на произведени храни с месо като основна съставка.

7. Хомогенност на начина на маркиране на труповете на едър рогат добитък с този на други видове трупове. Налага се и пълното адаптиране на сегашния ДП със законодателството на ЕС, главно чрез заличаване на параграф 6 от член 2, който определя като "телета" трупове от животни на възраст над една година. 

"Въвеждаме допълнителни предпазни мерки за защита на гръцкото производство на месо. Защитата на гръцките продукти, било то месо, млечни продукти, олио, мед, яйца или зеленчуци, е основна грижа на Министерството на земеделието и храните", каза Авгенакис.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.