• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Искате пак в парка, на излет или на плаж - правилата ще са различни

Искате пак в парка, на излет или на плаж - правилата ще са различни

/КРОСС/ В България започва обмисляне дали и как да се позволи посещение на планините и излети сред природата. На много места по света това все още е забранено и властите налучкват какъв да е режимът при пандемия.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията подчетава по този повод, че физическата активност е един от най-добрите начини да се поддържат тялото и духа на човек здрави. Излизането на открито намалява стреса, човек поема чист въздух, витамин Д, раздвижва се и контактува с други хора.

Ето какво препоръчват от CDC:

- не излизайте, ако не се чувствате добре, ако сте болен или скоро (през последните (14 дни) сте били изложени на зараза от коронавируса с близък контакт с болен;

- проверете кои места да отворени за излети близо до дома;

- подгответе се добре съобразно новите изисквания;

- поддържайте поне 2 метра дистанция от останалите и спазвайте мерките за защита от COVID-19;

- на места, където се плува, продължавайте да спазвате дистанция от другите

- избягвайте места със струпване на туристи (над 10 души) и пълни с хора паркове, в които е проблемно да стоите на 2 метра от останалите;

- не ходете по детски площадки и съоръжения за игри и спортуване;

- не използвайте басейни, спа зони, водни паркове и съоръжения за забавления;

- не се включвайте в организирани групови и спортни събития.

Пътуването до по-отдалечени места може да разпространи коронавируса, тъй като по пътя често се налага да се спре някъде или да сте в близък контакт с други хора. Освен това пътуване до по-далечно място ще ви изложи на докосване на повърхности, които може да са заразени с COVID-19.

Проверката дали дадено място в планината или на плажа е отворено ще ви спести излишно разкарване. Често решенията се взимат на общинско ниво и можете да се окажете пред контролен пост, след който няма да ви пропуснат.

Предварителната подготовка трябва да вземе предвид, че някои обекти и съоръжения може да не са отворени - обществени тоалетни, заслони, места за кратка почивка, популярни водоизточници.

Ако се спазва социална дистанция, често миене на ръце, хигиена при кихане/кашляне и др, няма проблем да сте на излет или на плажа.

Но все пак:

- избягвайте да сте навън с хора, които не са от вашето домакинство;

- носете си дезинфектант за ръце с поне 60% алкохолно съдържание, ако се окаже, че наблизо няма вода и сапун;

- на басейни, плажове и водни паркове е доста трудно да се поддържат дистанция и чисти повърхности; иначе няма данни COVID-19 да се пренася чрез вода и правилното поддържане на басейни (обеззаразяване с хлор или бром) би трябвало да убива евентуално появил се коронавирус във водата;

- децата ви може неволно да пипнат заразена играчка, люлка, атракция... и да докоснат после очите, носа или устата си

- има изкушение в парка, на планинска ливада или на плаж да поиграете футбол, волейбол, баскетбол, но това означава включване (като играчи или рефери) на хора извън вашето домакинство и близък - често телесен - контакт с тях, което трябва да се избягва.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.