• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Хърватският премиер обяви победата на ХДС на изборите

Хърватският премиер обяви победата на ХДС на изборите

/КРОСС/ Хърватският премиер Андрей Пленкович обяви победата на управляващата партия Хърватска демократична общност (ХДС) на последните избори за парламент, които се проведоха вчера в страната.

Според държавната избирателна комисия след обработка на данните от 97,41% от избирателните секции дясноцентристката ХДС получава 66 места, „Рестарт”, начело със социалдемократите ще има 41 депутатски места, а партията на певеца и бизнесмен Мирослава Шкоро – 16 места.

Привърженици на ХДС поздравиха премиерата на парти след края на изборния ден с традиционната за партията песен „Окото на тигъра” от филма „Роки”. Те се здрависваха и аплодираха, въпреки мерките срещу коронавируса.

“Благодаря ви, мили приятели, за блестящия резултат и победата на ХДС тази вечер с нашите партньори. Искам да благодаря на всички хърватски граждани, на всички, които гласуваха за нас днес, които дадоха подкрепата и за други партии, вярвайки, че избират по-добри решения за Хърватия “, каза Пленкович пред аудиторията.

“Тази голяма победа задължава. Защото миналият ни мандат (мандат в парламента и правителството), беше труден и пълен с изпитания. И предизвикателствата, пред които сме изправени, изглеждат още повече”, подчерта глава правителството и обеща още от понеделник да започне работа в икономиката, здравеопазването, укрепването на демокрацията и институциите, правата на човека и малцинствата.

По предварителни данни в парламента ще имат депутати и независимото движение MOСТ на бившия председател на парламента Божо Петров, новото движение на левицата и социалдемократите „Можем”, блокът, воден от либералната партия „Разумно” и Хърватската народна партия (ХНС).

Общо 192 политически блока, партии и независими кандидати участваха парламентарните избори в Хърватия. Парламентът се избира за срок от четири години и се състои от 151 депутати.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.