• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

НАСА удължи мисията на хеликоптера на Марс

НАСА удължи мисията на хеликоптера на Марс

/КРОСС/ Американското космическо управление НАСА удължи мисията на хеликоптера на Марс - „Инджинюъти". Мисията му на Червената планета трябваше да приключи днес, но беше продължена с още 30 дни, предадоха световните агенции.

Това решение беше взето след четири успешни полета на хеликоптера, извършени досега. Първият полет беше миналата седмица, а четвъртият трябваше да бъде вчера, но бе пренасрочен за днес заради известна на експертите софтуерна грешка. В идните седмици са запланувани полет номер пет, шест и седем. Ако нещата се развият добре, мисията може да бъде продължена още повече.

„Инджинюъти" отиде на Червената планета на борда на роувъра „Пърсивиърънс" на 18 февруари. Хеликоптерчето е с тегло около 1,8 килограма и е захранвано от литиеви батерии. Минихеликоптерът се издигна за първи път на 3 метра над повърхността на Марс на 19 април. Тогава полетът му продължи само 39,1 секунди. На 22 април той се издигна на височина 5 метра и се придвижи настрани с 2 метра. На 25 април хеликоптерът успя да измине разстояние от 50 метра и да се върне.

Днес хеликоптерчето постигна четвърти летателен успех. Планът предвиждаше то да се издигне на височина около 5 метра и да се отдалечи в южно направление на 133 метра със скорост от около 3,5 метра в секунда. В Twitter НАСА съобщи, че полетът е бил успешно извършен и че машината е летяла на по-голямо разстояние и с по-голяма скорост, отколкото при предишните полети. Тя е направила и повече снимки, отколкото при предишните полети.

По принцип екстремните условия на Марс, където температурите достигат до минус 90 градуса по Целзий, обаче може да са проблем за батериите на хеликоптерчето.

С удължаването на мисията сега хеликоптерът от демонстрация на постижения, ще се заеме с подпомагане на роувъра в неговата основна мисия - търсене на следи от живот в миналото на Марс. Той например ще лети с цел проучване до места от научен интерес, недостъпни за четирите колела на роувъра.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.