• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

АСЕАН изрази притеснение и тъга от извършените в Мианма екзекуции

АСЕАН изрази притеснение и тъга от извършените в Мианма екзекуции

/КРОСС/ Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) изрази днес "изключително притеснение и дълбока тъга" от извършената от хунтата в Мианма екзекуция на четирима осъдени на смърт, включително бивш депутат от продемократичната партия на Аун Сан Су Чжи, съобщи Франс прес.

"Изпълнението на тези смъртни присъди е достойно за най-силно порицание, защото представлява стъпка назад и груба липса на воля за подкрепа на усилията за слагане на край на насилието и облекчаване на страданията на невинните", се казва в изявление на организацията, чийто ротационен председател е Камбоджа.

"Призоваваме всички страни да не извършват други действия, които могат да задълбочат кризата", се казва още в изявлението.

Множество страни вече осъдиха извършените екзекуции, първите в Мианма от над 30 години.

Сред екзекутираните са активистът Кяу Мин Ю и бившият депутат и хип хоп изпълнител Пьо Зеяр Тау. Другите двама екзекутирани са Хла Мьо Аун и Аун Тура Зау.

Външните министри на САЩ, ЕС, Япония, Австралия, Великобритания, Канада, Норвегия, Южна Корея и Нова Зеландия осъдиха в съвместно изявление четирите екзекуции в Мианма и призоваха за прекратяване на насилието, съобщава ТАСС. "Екзекуциите на демократични и опозиционни лидери от военния режим в Мианма е осъдителна проява на насилие, което отново показва пренебрежение към правата на човека и върховенството на закона", подчертава се в документа, публикуван днес от японското външно министерство.

Подписалите изявлението призовават военните лидери на Мианма "да освободят всички несправедливо задържани, както и да предоставят пълен и независим достъп до затворите" Те изразяват и подкрепа "на народа на Мианма в неговия стремеж към свобода и демокрация" и подканват хунтата да спре да използва насилие, да уважава народната воля и да се върне на пътя към демокрацията.

Външният министър на Япония Йошимаса Хаяши заяви днес, че японските власти са изпратили в Мианма информация за провежданото на 27 септември държавно погребение на убития експремиер Шиндзо Абе, но въпросът за евентуално участие на конкретни представители на властите на югоизточноазиатската страна все още подлежи на съгласуване.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.