• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Microsoft ще прави шлемове за виртуална реалност за армии

Microsoft ще прави шлемове за виртуална реалност за армии

/КРОСС/ Microsoft е спечелила ключов договор с американската армия за производството на очила с добавена реалност. Договорът може да достигне стойност 21,88 млрд. долара в рамките на 10 години, съобщава говорител на компанията пред CNBC.

Ще се използват очилата за добавена реалност HoloLens, които Microsoft разработва от години. Тяхната военна версия ще има допълнителни възможности, които надграждат наличното в стандартните устройства, чиято цена е 3500 долара на брой.

Военният прототип е наличен още от 2019 г. Той е следствие на друг договор между софтуерния гигант и военните от 2018 г. Тогава компанията трябваше да предложи именно прототипи на IVAS устройства.

Тогавашните устройства можеха да наслагват изображения с карти, компас, да визуализират данните от термокамери и дори да показват мерник на оръжие. През годините са правени експерименти и с използването на очилата с облачни услуги за анализ на ситуацията и получаване на стратегически насоки и др.

Военните съобщават, че устройствата ще помагат на военните в множество ситуации. Те ще могат да се използват за тренировки и в реални условия. Договорът е за 120 000 бройки, като е за пет години с опция за продължаване с още пет.

Това не е първият военен проект на Microsoft, като понякога служителите на компанията имат съображения и не искат технологиите им да се използват за оръжия. Изпълнителният директор Сатя Надела обаче заяви, че компанията не иска да ограничава достъпа до технологии "на институциите, които са избрани в демокрациите, за да защитават свободите, на които се наслаждаваме". Армията пък казва, че технологията ще намали рисковете за цивилни граждани и ще увеличи прецизността.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ми ний що не прайм памперси?

02.04.2021 16:18:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.