• 17 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6609
  •  GBP / BGN 2.2317
  •  CHF / BGN 2.0916
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Какви са цените на морските дарове по морето

Какви са цените на морските дарове по морето

/КРОСС/ След като през изминалата седмица основна тема беше колко струват свинските пържоли по морето, сега е време да проверим какво се случва с цените на морските деликатеси.

Няколко десетки са действащите у нас мидени ферми, по данни на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

По Южното Черноморие по-големите се броят на пръсти. От ферма край Созопол на ден вадят по 1-1,5 тона култивирани черноморски миди.

„Това, че е култивирана мида по нищо не се различава от начина на живот, който е в естествена среда. Разликата тук е, че водният стълб е доста по-голям, тъй като е изграден на въжена конструкция и от дъното мидата се намира в порядъка на около двайсетина метра. Това е добре, тъй като не събира пясъци, не събира... от дъното така наречените мръсотии", каза Димитър Момчилов - собственик на мидена ферма.

По естествен път мидите полепват по въжетата.

Около 12 месеца са необходими на мидата, за да порасне 4 см - такава, каквато ни я сервират в ресторанта.

„Това, както го виждате в момента, една малка част от него отива на пазара, всъщност около 10-15 кг на въже. Цялото нещо се пуска в една машина, тя отбира само едрите миди и се пълнят на чували", каза Константин Каракачанов.

Добитите миди минават през пречиствателен център.

„Самите проби и самият мониторинг по никакъв начин не дава основание да се притесняваме, че има някакво замърсяване. Пробите са едно към едно като предни години", посочи Димитър Момчилов.

„Абсолютно всичко, което се пуска в търговската мрежа, е с документи и сертификати, които са минали лабораторни изследвания", категоричен бе той.

На импровизираната борса край пристанището цената на мидите е „замразена".

„Както миналата година това е цената - миналата година пак бяха 4 лв., тази година пак са 4", каза Здравко Христов - продавач.

Повечето ресторанти по морето имат собствени рецепти с миди, а цените варират между 10 и 15 лв. за порция.

„Едни от най-лесните морски продукти за приготвяне, трябват им около 5-6 минути. Правим ги по класическа рецепта, както им казваме в Созопол „Миди по моряшки" - миди, лук, чесън, девесил или както казват по Северното Черноморие - лющян, масълце, вино и „Воала!", каза Евтим Стоянов - собственик на ресторант.

Миди продават и нерегламентирани търговци, но те обикновено се събират близо до скалите и нямат документ за произход.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.